“Нежеланият късмет” – филм за диабета


vd 01/06/2023

Мартин Германов, 17-годишен ученик в паралелка „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, направи премиера на своя първи късометражен филм, озаглавен “Нежеланият късмет”.

Филмът е вдъхновен от неговите предизвикателства, свързани с живота с диабет. В главната роля е Преслав Матев, също ученик от музикалното училище, а в ролите на учителките влизат реални преподаватели от гимназията – Ивелина Манолакева и Ивелина Вълкова. За реализацията на филма помагат родители, приятели, съученици и преподаватели.

Предходни творчески проекти на Германов включват тийнейджърски онлайн музикални и видео предавания.

Сценарият е дело на неговия баща Ивайло Германов, а като основен оператор зад камерата застава Христо Димитров – Хиндо.

“Нежеланият късмет” показва трудностите, през които преминава ученик с диабет. Налага му се да обяснява състоянието си на съучениците си, да отговаря на техни въпроси, свързани с болестта, а след това да изпадне и в реална животозастрашаваща ситуация, произтичаща от неговото заболяване.

Целта на “Нежеланият късмет” е да покаже опасностите, свързани с диабета, отговорността на учебните заведения и последствията от липсата на информираност не само сред възрастните, но и сред децата в училищата.

Мартин споделя, че е направил филма, защото е крайно време да се обърне сериозно внимание на проблема с това все по-разпространяващо се заболяване, който се неглижира в страната.

За смелостта да направи крачка в тази посока на премиерата на филма младият режисьор бе подкрепен и от пациентската организация “Диабет без страх” и Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Поздравително писмо по повода бе изпратено и от сдружението с нестопанска цел “Култура без граници”. Линк към трейлър: https://youtu.be/MKy8xAR0VUs

Novo Nordisk