БАД пред европейските здравни министри


vd 01/06/2023

Председателката на Българска асоциация диабет (БАД) и член на Борда на Международната диабетна федерация (IDF) – Европа Майя Викторова участва като гост лектор на срещата на министрите на здравеопазването на страните от Европейския съюз. На срещата тя представи позицията на хората с диабет за липсата на инсулини и други лекарства за захарна болест и свързаните с нея усложнения.

В своето изказване тя настоя да бъде намерен механизъм за подсигуряване на цялата верига на планиране, доставка, дистрибуция и контрол на лекарствата, така че да не се излагат на риск здравето и живота на пациентите с диабет.

Майя Викторова подчерта, че е недопустимо в наши дни, 100 години след откриването на инсулина, пациентите да не могат да го получат навреме в аптечната мрежа.

Министрите на здравеопазването от ЕС се срещнаха през май в Стокхолм на неформална среща, за да обсъдят предизвикателствата, свързани с достъпа до лекарствени продукти по време на кризи.

Другите дискутирани теми включваха всекидневната работа в здравеопазването и как държавите-членки на ЕС могат допълнително да подобрят достъпа до медикаменти и възможностите за получаване на лекарствата.

Novo Nordisk