Синият кръг на обединението и надеждата


vd 01/12/2022

14 ноември – рожденият ден на откривателя на инсулина д-р Фредерик Бантинг – се чества от 1991 година насам като Световен ден за борба с диабета по инициатива и под егидата на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. През 2006 година 14 ноември бе обявен за ден на Обединените нации и оттогава се чества като официален празник от всички държави членки на ООН.

Българска асоциация Диабет (БАД) също е дългогодишен участник в най-мащабното световно събитие, чийто цел е да намали товара на заболяването.

В различни градове на страната се провеждат лекции, спортни събития, радио и телевизионни предавания, безплатен скрининг за диабет, осветяване в синьо на значими сгради и монументи, организира се „Син кръг на надеждата”…

Синият цвят и кръгът са приети през 2007 година за лого на Световния ден за борба с диабета, като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи. Това е символ на съпричастност и обеди­нение.

Синият цвят е цветът на нашата планета, погледната от Космоса, това е цветът на небето, под което всеки човек има право на щастливо детство и на дълги години пълноценен и продуктивен живот, това е и цветът на Организацията на обединените нации (ООН).

Осветяването в синьо на забележителна сграда като НДК в София (на снимката) ще бъде споделено наред със снимки от над 190 страни в света – кътче от нашата столица ще бъде видяно от много хора от цял свят.

Лайънс клуб – Видин приключи своята голяма инициатива „България срещу диабета“

На пресконференция във Видин през септември беше сложен символичен край на проекта на Лайънс клуб – Видин „България срещу Диабета“. Отчетени бяха достойните резултати от двугодишната уникална инициатива, която бе осъществена в партньорство с 28 общини на областните центрове в страната, цялото Лайънс движение в България, Българско национално сдружение по детска ендокринология (БНСДЕ) и Българска асоциация диабет (БАД).

Целта беше да се създаде и обучи национална мрежа за превенция и управление на диабета, за да се получи подкрепата и включването на местните общности в дейностите по проекта.

Беше създаден Национален съвет за борба с диабета, в който участват представители на всички партньорски организации и чиято цел е да се подобри средата на хората с диабет, включително на децата с диабет тип 1, както и да се търсят нови начини, проекти и идеи за информиране, осъзнаване, подкрепа и борба със заболяването.

В рамките на три съвместни обучения през 2021 г. бяха привлечени към каузата общо 114 диабетни координатори, представители на Лайънс клубове, диабетни организации и местни власти от цялата страна.

Над 1000 диабетни сестри бяха обучени от средата на 2021 г. до края на проекта по време на 31 обучения на медицински сестри от училища и детски градини във всички области на България.

Обученията водеха водещи български детски ендокринолози, които познават добре проблемите на децата с диабет и съзнават ролята на обучения здравен персонал в училищата и детските градини.

В периода 26 юни – 8 юли 2021, походът срещу диабета премина през всички 28 областни града с разяснително-информационна кампания, безплатно измерване на нивата на кръвната захар на над 5000 души и велообиколка на България с 2000-километров пробег.

В рамките на проекта бяха организирани и четири диабетни лагера за деца с диабет тип 1 и родител, в рамките на които 72 семейства участваха в приключения и дейности с цел да преодолеят притеснението си и да изградят самочувствие, да се научат да контролират диабета и да живеят пълноценно, въпреки диагнозата си.

Това се случи по време на панорамно издигане с балон над Белоградчишките скали, разходка с драконови лодки в Рабишкото езеро, преминаване през пещера, катерене по стена, пешеходни преходи и лагерни огньове.

Всички това повлия благоприятно емоционалното и физическо състояние на децата и техните родители, даде отражение върху нивата на кръвната захар, а участниците бяха обучени и подкрепени за дългосрочното водене на нормален живот с диабет в състояние на условно здраве.

Нашият/ваш вестник Клуб Д проследи отблизо пионерската дейност на Лайънс клуб – Видин като подробна информация можете да намерите на уеб страницата ни www.spisaniemd/vd