#SEEDIABETES – инициатива в подкрепа на живота с диабет


vd 01/12/2022

В България хората с диабет са над 500 000 души, като 35 000 са с диабет тип 1, а от тях 4000 са деца. Диабетът е състояние, което изисква стриктен гликемичен контрол, всекидневно проследяване и прилагане на подходяща терапия.

Много хора, обаче, не следят достатъчно редовно състоянието си и се стига до сериозни усложнения. Причините са недостатъчната информация за самия диабет и управлението му, липсата на мотивация за промяна на всекидневието, липса на редовни посещения при ендокринолог и пропускането на изследвания. А редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%.

Вече има разработени и се прилагат модерни системи за непрекъснато наблюдение (мониторинг) на глюкозата (continuous glucose monitoring – rtCGM) автоматично измерване на всеки пет минути (288 пъти в денонощие). Това е доказано и най-добрият начин за проследяване в реално време и управление на всекидневната програма на диабетика.

Системата за непрекъснат мониторинг на глюкозата може да помогне на пациентите да постигнат целите, свързани с лечението. Три дами, които се борят с диабета във всекидневието си, споделят уроците, които са научили:

Доротея Николова, живее с диабет от 13 години: При мен заболяването не дойде тихо. Дойде с гръм и трясък! Обърна живота ми/ни и ме изправи пред низ от предизвикателства, които на моменти все още ме изправят на нокти. Опитите да го контролирам – кога много успешно, кога не толкова, са всеки ден, но едва сега, когато сложих сензора DexcomOne, имам усещането, че има светлина в тунела“.

Диабетът винаги е поне една крачка пред мен, той е бърз и изобретателен. Не е еднократно предизвикателство, постоянно е! Каквито и технологии и иновации да има, всичко в крайна сметка зависи само и единствено от теб самия, от твоя инат, твоята дисциплина, твоите стремежи.

Елица Сиракова, майка на 10-годишния Богомил: Най-голям успех за мен е, че нивата на кръвната захар на Богомил нямат големи вариации, а хипогликемиите са сведени до минимум.

И все пак като най-голяма лична победа считам това, че успях да преодолея най-големия си страх, този от тежките нощни хипогликемии. Благодарение на алармите за ниска захар вече спим спокойно. Постоянството. Най-важният урок е постоянството в усилията (за контрол на диабета), само то води до резултати.

Габриела Грозева, известна още като the sugar police, записа своята история “The Sugar Police Journey” в три кратки епизода, които можете да видите в Истаграм: Един ден от живота на warrior; Живот след диагноза; Преди и след Dexcom One.

#SeeDiabetes, e световна инициатива на Dexcom, чиято цел е да представи диабетната общност пред света, защото първата стъпка в подобряването на достъпа до грижи за диабета е да се покажат истински истории на хора, които всеки ден се изправят пред предизвикателството да живеят с тази болест.

Dexcom дава възможност на членовете на диабетната общност да изразят своето уникално диабетно пътуване, като проектират безплатен* Dexcom G6 пластир, с който да илюстрират своята история. Платформата за дизайн на собствен стикер е достъпна на G6 Custom Shop Design – SeeDiabetes.com

Novo Nordisk