14 ноември – Световен ден за борба с диабета: Инициативи в цялата страна


vd 01/12/2022

Хасково

Съюзът на диабетиците засади на тазгодишния 14 ноември дръвче пред сградата на клуба. Организирано бе и измерване кръвната захар (глюкоза) на членове на сдружението.

Костенец

Сдружение “Диабет – Здравец”, с председател Виолета Кутрина, организира празнична среща, на която бяха поканени и кметът Йордан Ангелов и заместник кметът на града Маргарита Минчева.

По традиция, членове на клуба се събраха в кръг и пуснаха сини балони, символ на съпричастност към милионите, страдащи от диабет, по света. С много песни, танци и добро настроение премина празникът, а всички участници останаха очаровани от подаръците и цветята, които бяха поднесени.

В поздравлението си Йордан Ангелов каза: Скъпи членове на клуб “Диабет –

Здравец”, община Костенец винаги се е възхищавала на вашия борбен дух, така необходим за трудното всекидневие на хората с диабет. Общинското ръководство изразява своето уважение към вас и ви уверява, че винаги може да разчитате на неговата съпричастност и подкрепа.

Сливен

Над 120 души се възползваха от възможността да измерят нивата на кръвната си глюкоза по време на инициативата на МБАЛ Д-р Иван Селимински и екипа на отделението по ендокринология в болницата.

При трима от изследваните бяха установени високи глюкозни нива , за които те не са подозирали. Те бяха насочени за преглед към ендокринолог, получиха информация за заболяването и насоки за правилен хранителен режим.

Началникът на отделението д-р Наталия Канева заяви, че резултатите от проведеното изследване потвърждават необходимостта от профилактично измерване на кръвната глюкоза, особено при пациенти в рискова група – с наднормено тегло, възраст над 45 години, близки роднини с диабет, липса на редовна физичеста активност, жени, които са родили едро бебе (вероятност за гестационен диабет – диабет, изявен по време на бременността, който е признат рисков фактор за диабет тип 2 по-късно през живота на тези жени).

Много често заболяването се открива случайно, при провеждане на изследвания по друг повод или при изява на съдови усложнения. Високата кръвна глюкоза „не боли“ (в в ранните си стадии често протича без оплаквания – безсимптомно), поради което подмолно уврежда съдовете на очите, бъбреците, сърцето, периферните нерви…

Захарната болест е коварно нарушение на обмяната, поради което е важно да се отрие рано с помощта на скрининг (случайно измерване на кръвната глюкоза особено при хора от рисковите групи) и при диагностицираните случаи да се контролира всеки ден.

Рожденната дата на д-р Фредерик Бантинг – 14 ноември, се чества като Световен ден за борба със захарния диабет, с оглед скрининг за захарен диабет и съвети за здравословно хранене. Целта е да се подобри нивото на осведоменост за заболяването, както и да се даде гласност на проблемите и желанията на хората, които живеят всекидневно със „сладката“ болест.

Отделението по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински – Сливен извършва консултативни прегледи, диагностика и лечение на захарен диабет, лечение и профилактика на диабетните усложнения – неврологични, бъбречни, очни и периферно-съдови.

Добрич

В инициативата под надслов “Включи се”, която се проведе на площад “Свобода” в града, се включиха 250 души, информира ендокринологът д-р Калоян Велков. Освен безплатно изследване на нивата на кръвната глюкоза с глюкометър, те са попълнили и анкета, която да оцени индивидуалните рискови фактори за развитие на диабет.

Панагюрище

По повод на Световния ден за борба с диабета, поздравления към членовете на сдружение „Диабет“ в града отправи управителят на МБАЛ Уни Хоспитал д-р Явор Дренски.

Диабетът е предизвикателство, пред което всеки ден са изправени над половин милиард души в света. Д-р Дренски увери гостите на събитието, че в лицето на лечебното заведение имат подкрепата, от която се нуждаят.

Екипът на отделението по ендокринология и болести на обмяната в лечебното заведение също поздрави своите пациенти.

София

Инициативата „Клекни и пътувай безплатно” бе организирана по повод на Световния ден за борба с диабета. Тя се прави с цел профилактика на заболяването. Срещу 10 клякания хората, които се включиха, получиха безплатен билет за градския транспорт.

“Диабетът го наричат тихия убиец, защото, особено тип 2, протича бавно и неусетно. Години наред може да не бъде диагностициран, да нанася уреждания в тялото, без човекът да знае,” обясни Росица Пандова, която е председател на сдружението „Култура без граници”, организатор на инициативата.

София

Над 450 души изследваха безплатно нивото на кръвната си захар (глюкоза) и се възползваха от безплатните консултации с медиците от Клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА (Военномедицинска академия) по повод на Световния ден за борба с диабета.

Имаше различни случаи – хора с установен захарен диабет тип 2, с много лош гликемичен контрол и захар около 15 mmol/l на гладно. И въпреки тези стойности, те не са променяли своята терапия с години.

Най-стряскащата измерена стойност на кръвната захар бе 23.7 mmol/l – на пациент, който от една година има всички симптоми на захарен диабет, но не обръща внимание и сега вече е за спешна хоспитализация, коментираха медиците. Счита се, че около 500 000 българи имат диабет, като повече от една трета от тях не са диагностицирани.

София

По повод на Световния ден за борба с диабета, бяха организирани безплатни прегледи за хора с диабет или с риск за развитие на диабет в Клиниката по метаболитни заболявания и диетика към болница Царица Йоанна – ИСУЛ.

Тази година акцентът на кампанията в болницата е върху предиабета – състояние, в което нивата на кръвната захар (глюкоза) са по-високи от нормалните (между 5.7 и 6.4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза диабет тип 2.

В този етап състоянието е все още обратимо и с правилна диета, подходяща медицинска грижа и промяна в начина на живот, е възможно болестта да не се развие.

Хората с предиабет имат 50% вероятност да развият диабет тип 2 през следващите пет до 10 години.

Случаите в състояние на предиабет имат 15% по-висок риск за сърдечносъдово заболяване, 16% по-висок риск за коронарна артериална болест (по-позната като исхемична болест на сърцето), 14% по-висок риск за инсулт, а много от тези пациенти имат недиагностицирано бъбречно заболяване.

София

На 14 и 15 ноември, по повод на Световния ден за борба с диабета, в специализирания метаболитен медицински център Regina Life Clinic бяха организирани безплатни изследвания на кръвна захар (глюкоза) и консултации с ендокринолог и диетолог.

„В Regina Life Clinic сме отдадени на каузата да повишим осведомеността за диабета и да насърчим ранното диагностициране и лечение. Добрият контрол на кръвната захар е изключително важен за здравето на пациента, а сред основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, нездравословното хранене, намалената физическа активност и стресът.

Затова екипът ни е винаги насреща за всеки, който се чувства застрашен или вече има такъв проблем“, сподели д-р Райна Стоянова, ендокринолог.

Инициативата е част от дългосрочната стратегия на Regina Life Clinic да информира, обучава и полага усилия за превенция и контролирано лечение на ендокринните нарушения, особено при хора с риск от диабет или заболявания на щитовидната жлеза.

Клиниката предлага широка гама персонални услуги, включващи медицински метаболитни изследвания, консултации с кардиолог, ортопед и онколог, инфузионни витаминни терапии, изграждане на хранителни режими, анти-ейджинг програми, обучения и семинари. Повече информация на www.reginalife.clinic.

София

Тържественото честване на Световния ден за борба с диабета, организирано от Българска асоциация Диабет – БА Диабет (БАД), в София беше на 24 ноември като програмата включваше:

1. Ретроспекция на проектите на асоциацията през годината (Майя Викторова)

2. Лекция на проф. д-р Цветелина Танкова за напредъка в медицинските грижи и лечението на хората с диабет у нас “Докъде стигнахме при захарния диабет”

3. Герго Гергов от Лайънс клуб Видин представи резултатите от двугодишния проект „България срещу диабета“, изпълнен в партньорство с БА Диабет

4. Концерт от камерна формация на ансамбъл Филип Кутев

5. Вечерта завърши с разговори и предложения за бъдещи проекти, пожелания за нови партньорства и събития за повишаване информираността на обществото за диабета и за обучение на хората с диабет за по-добър контрол и за предпазване от усложнения от заболяването

Видин

„Със сини балони в небето над града ни бе отбелязан денят за борба с “тихата” болест , от която страдат милиони хора“, каза Катина Велкова, председател на местния клуб Диабет и инициатор на проявата.

Организацията обединява и помага на диабетиците в региона от 27 години. Клуб Диабет започва със 100 членове, които в момента са над 1200 във Видин и в неговите поделения в общините Белоградчик, Димово, Кула, Брегово и Ново село.

„Доста села се присъединиха към клуба ни в община Видин и постоянно идват нови, защото хората виждат, че ние с нещо се грижим за хората с диабет. В клуба ни има брошури, има обучителна литература… И обучителни семинари правихме. При нас в клуба с намаление, идват апарати за измерване на нивата на кръвната захар (глюкоза).

Всяка година от БА Диабет изпращат витамини, лекарства, както и продукти… Все каним младите хора. Аз вече издавам поста, защото възрастта ми не ми позволява да продължа пълноценно. Тази наша работа е с душата, трябва да го чувстваш и да можеш да отдадеш доброволния си труд”.

Смолян

Повече от 40 души в Смолян измериха безплатно нивата на кръвната си глюкоза по повод на Световния ден за борба с диабета. Организатори на събитието бяха Регионалната здравна инспекция и сдружение “Ръка за ръка срещу диабета”.