Реимбурсиране на Dexcom ONE за непрекъснат мониторинг на глюкозата за хора с диабет тип 1 у нас


vd 01/06/2022

От началото на март Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започна да покрива разходите за Dexcom ONE – устройство за непрекъснато наблюдение (мониторинг) на глюкозата (CGM – continuous glucose monitoring) за хора със захарен диабет тип 1 (www.dexcom.com/bg-BG/shop/bulgariareimbursement.html)

Това решение е много важно за пациентите с диабет тип 1 и особено за родителите на деца с това заболяване, тъй като устройството е с висока цена. Не е за подценяване фактът, че България изпревари с два месеца Великобритания с реимбурсирането на Dexcom ONE (там то навлезе през май).

“Включването на тези устройства в позитивния списък на НЗОК у нас дава възможност на пациентите да получат достъп до съвременно лечение чрез непрекъснат контрол на глюкозата”, коментира проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология.

“Националната пациентска организация (НПО) и диабетните сдружения работят отдавна за това съвременните технологии, каквито са устройствата за непрекъснат контрол на глюкозата, да станат достъпни за хората с диабет в България и да бъдат реимбурсирани от НЗОК.

Активното включване на тези иновативни системи за мониторинг на глюкозата в позитивния списък за медицински изделия на Здравната каса от март 2022 е дългоочаквана и важна стъпка, която ще промени живота на много пациенти и ще им помогне да имат по-добър контрол над диабета,” сподели радостта си д-р Станимир Хасърджиев, изпълнителен директор на НПО.

“Благодарение на данните, получени от тези устройства, хората ще имат непрекъснат достъп до информация за нивата на глюкозата, ще могат да следят дали стойностите варират и ще вземат своевременни решения за дозиране на инсулина. Така, при много от тях, ще могат да бъдат предотвратени животозастрашаващи състояния или евентуални усложнения от заболяването,” допълва той.

НЗОК посочва пет болници, в които експертни комисии ще бъдат упълномощени да предписват системата за непрекъснато проследяване на глюкозата Dexcom ONE на пациенти с диабет тип 1: Военно-медицинска академия, Национална педиатрична болница Проф. Иван Митев, Университетска болница по ендокринология Акад. Иван Пенчев, УМБАЛ Света Марина – Варна, УМБАЛ Свети Георги – Пловдив.

В случаите, когато системата Dexcom ONE се препоръчва на пациенти под 18 години (показана е за деца на 2 и повече години), само три болници могат да предписват системата за непрекъснато проследяване на глюкозата (CGM): СБАЛ по детски болести Проф. Иван Митев, УМБАЛ Свети Георги – Пловдив и УМБАЛ Света Марина – Варна.

Пациентите, които отговарят на критериите, ще могат да получават своите сензори и трансмитери всеки месец от списък с аптеки. Сензорите ще се заплащат 100% от НЗОК.

През първия месец и на всеки четвърти месец след това пациентът ще получава безплатен трансмитер. Трансмитерът Dexcom ONE може да се използва в продължение на 90 дни.

Dexcom ONE е сontinuous Glucose Monitoring System – в превод на български език – система за постоянен мониторинг на глюкозата в реално време – easy-to-use real-time CGM (rt-CGM).[SO] MD