Мария – с мисия да помогне и да мотивира хората с диабет


vd 01/06/2022

Мария Хотън – млада, стройна и красива – волевата млада жена, чиято мисия е да популяризира борбата с диабет у нас. Голямата й любов – Дейвид, е от Америка. Преразказваме накратко интервюто й за www.novinite.bg, публикувано през март.

На 23 години съм и се анимавам с графичен дизайн. От скоро започнах да се фокусирам и върху развиването на социалните си мрежи – YouTube и Instagram. Приела съм за своя мисия да споделям опита ми, свързан с диабет тип 1, за да помогна и мотивирам и други хора, които се борят с този проблем.

В Youtube споделям част от личния си живот като отново се опитвам да покажа на хората с диабет, че няма нищо невъзможно и че тази болест не трябва да ни спира да живеем пълноценно и свободно.

С Дейвид се запознахме в Ботевград, тъй като той по това време играеше в баскетболния отбор Балкан. Аз живеех в Холандия, но се бях прибрала зимата за празниците. Започнахме да се засичаме из града и той ми изпрати съобщение в Instagram.

Той реши, че ще ме изненада и дойде при мен в Айндховен след края на баскетболния сезон. Стояхме там докато той не ме покани да отида при него в Ню Йорк. Там се запознах с цялото му семейство. Прекарахме си страхотно и от този момент насам сме неразделни. Лятото на 2021 беше нашата сватба. Много сме развълнувани за тази нова глава от живота ни заедно.

Професията му изисква от него да се мести и да живее на различни места. Аз съм човек, който обича да пътува, да разглежда и да се среща с нови хора. За мен пътуването с Дейвид е удоволствие. Като негова съпруга, аз го подкрепям във всичко, което прави. Най-важното е да сме заедно и да сме щастливи. Мястото няма значение.

Диабетът е тема, на която не се обръща внимание, а има много хора в България, които се борят с диабета. За жалост, хората не са осведомени достатъчно.

През 2016 година започна моята битка с диабет тип 1. Разбрах, след като вече имах всички симптоми и нещата се бяха влошили. Започнах да губя килограми, пиех много вода, нямах никаква енергия и още други неприятни състояния. Отидох в болницата, където ми направиха тест и се видя, че кръвната ми захар е твърде висока. Веднага бях изпратена в София, където беше започнато лечение с инсулин.

От този момент, животът ми се промени. Трябваше да се науча как да се храня според мерките, които трябваше да предприемам, за да може кръвната ми захар да не се вдига. Трябваше да започна да си поставям инсулин по няколко пъти на ден, да следя нивото на кръвната захар, да внимавам тя да не е твърде висока или твърде ниска. Осъзнах, че това е задача, от която не може да се вземе почивка.

Въпреки, че ми беше трудно в началото, осъзнах, че това не е присъда, пред която аз да навеждам глава и да я оставя да контролира живота ми. Затова започнах да споделям опита си в социалните мрежи. Искам да насърчавам онези, които се чувстват както аз съм се чувствала преди и да им покажа, че животът продължава.

Преминала съм през всичко, през което е нужно, за да покажа, че има надежда. Бог ми дава сили всеки ден да се справям, да помагам на другите и да споделям иновативни методи, които правят живота на диабетика по-лесен.

В началото ми беше трудно. Аз самата също нямах представа какво е диабет и трябваше да науча всичко бързо. Имала съм инциденти с много висока захар, както и с много ниска, защото не съм знаела какво да правя.

С времето започнах да се вслушвам с тялото си, да внимавам повече и да не позволявам на диабета да контролира мен, а аз него. Разбрах, че от мен зависи дали аз ще се чувствам добре или не. Ако бъда стриктна и дисциплинирана, всичко ще е наред. Това са две от качествата, които именно диабетът ме научи. Мисля, че се справям добре.

Правя всичко по силите си да следя нивата на кръвната захар и да не позволявам те да са извън нормата. За щастие открих и нов метод, който ми помага да следя нивата на глюкозата по всяко време без да трябва да се бода в пръстите при всяко мерене. Глюкозните сензори, които използвам наистина подобряват начина ми на живот и състоянието ми.

Хората, които сега се сблъскват с диабета, трябва да бъдат силни. Една от грешките, които аз направих е началото и, която ме измъчваше беше въпросът „Защо на мен?“. Задавах си този въпрос и исках отговор.

Забравете за това. Не обвинявайте себе си или някой друг, защото никой не е виновен. Опитайте се да погледнете от позитивната страна на нещата. Направете така, че да бъдете пример и насърчение за тези около вас. Животът не приключва. Сега трябват малко повече грижи за вас и за тялото ви. Знайте, че не сте сами.

Вече започна кампанията „Diabetic halt”, която организираме със sportspot.media в Instagram. С това сътрудничество искаме да мотивираме и да помогнем на хората с диабет да контролират нивата на кръвната си захар чрез спорт и да създават нови и полезни навици, които ще им помогнат в дългосрочен план.

Спортът е изключително важна част особено за хората с диабет. Спортуването помага за по-лесното усвояване на инсулина, както може и да намали нуждата от такъв. Всички знаем, че спортът подобрява здравословното ни състояние и ни кара да се чувстваме по-добре.

С помощта на Деря Оралогул и Анилина Димитрова, които са основателите на sportspot.media, ще организираме онлайн тренировка, в която ще може всеки, които има желание да се включи. Тя ще бъде напълно безплатна.

В края на проекта ще завършим с Giveaway, които нарекохме “Goodie Box”. В този подарък ще включим интересни артикули, които смятаме, че ще бъдат полезни за нашия победител. Всичко това, желаещите могат да следят в Instagram профила на sportspot.media, както и на моя личен профил там haughton.maria.

Поддържам фигурата си като внимавам да се храня балансирано. Доста често получавам въпроса дали се ограничавам от нещо и дали спазвам режими и отговорът ми е не. Старая се да се да приемам разнообразна храна и да не прекалявам с нищо. Движа се, спортувам и се разтягам. Смятам, че когато човек се чувства добре отвътре, това си проличава и отвън.

Идеята за Инстаграм профила ми дойде от ентусиазма да споделя с повече хора това, което вече съм намерила като решение за добър контрол на диабета. Една от причините за добър контрол са сензорите за непрекъснат мониторинг на глюкозата, които наистина промениха начина ми на живот към по-добро.

От друга страна разбрах колко е важно да се спортува, да се храним разнообразно и здравословно. За всичко това искам да споменем в нашата кампания и да се опитаме да насърчим и другите да предприемат полезни мерки за себе си.

В социалните мрежи всеки създава образ, който иска хората да виждат и да възприемат като реален. Така наречените инфлуенсъри избират какъв да е този образ – положителен или не, лъскав или не, реален или не.

Предимството на социалните мрежи е, че всеки може да избере хора, които да следва, на които да се възхищава и да подкрепя. Като човек, който споделя живота си в онлайн пространството, се старая да бъда искрена, честна и да показвам нещата както са.

Някои хора смятат, че споделянето ми онлайн за диабета и това през какво минавам е с цел да търся съжаление, да се оплаквам, което не е така. Аз целя да покажа на хората през какво преминавам, за да знаят, че не са сами.

Искам да видят, че въпреки предизвикателствата пред, които диабета ни поставя, ние може да живеем пълноценно, да се радваме на всичко, което ни се случва и да се стараем да бъдем по-добри всеки ден.

Още за мисията на Мария четете на:

www.novinite.bg/articles/213820/Mariya-Hotan-razkazva-za-bitkata-s-diabet-tip-1-pred-Novinitebg

www.graziaonline.bg/interviews/interview/19070/mariya-xotan-bez-opravdaniya-bez-filtar-bez-spirka

Мария Хотън е участник в международната програма Dexcom Warriors и популяризира необходимостта повече пациенти да получат достъп до съвременни методи за лечение.

Инфлуенсърът Мария Хотън организира безплатна онлайн тренировка за хора с диабет. 23-годишната млада жена е участник в международната програма Dexcom Warriors и популяризира необходимостта от достъп на повече пациенти до съвременни и модерни методи за лечение на диабета. Мария е един от българските посланици на кампанията и използва иновативно устройство за непрекъснат мониторинг на глюкозата Dexcom One от октомври 2021.

За Мария диабетът е всекидневна битка, но и мисия. Тя има амбицията заболяването да започне да се възприема от обществото не като стигма, а като състояние, което може да се контролира с помощта на медицината, съвременните технологии и промените в начина на живот.

„Целта ми е да споделям повече полезна информация, която да достигне до хората и да успея да ги мотивирам и насърча да бъдат активни в контрола върху диабета. Да се опитам да ги убедя, че е важно да спортуват и да им докажа, че новите технологии помагат за по-добрия контрол на нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 1 и тип 2“, споделя Мария.

Благодарение на системата за непрекъснат мониторинг на глюкозата Dexcom ONE мога да бъда активна и да постигам оптимални стойности на глюкозата. Вярвам, че посланието ми ще достигне повече хора с диабет и така ще успея да посея няколко добри зрънца знание, които да родят добри плодове“.

https://dasmezdravi.com/lekariat-savetva/balgarski-influensar-organizira-bezplatni-onlajn-trenirovki-za-hora-s-5362.html

https://www.dexcom.com/bg-BG/shop/home

Novo Nordisk