Безплатни обучителни лагери за деца с диабет


vd 01/06/2022

През април в комплекс Магурата – Видин, в непосредствена близост до единственото тектонско езеро в България – Рабиша, се проведе първият безплатен обучителен лагер за деца с диабет и един техен родител от поредицата детски лагери, организирани от Лайънс клуб – Видин, Лайънс Клубовете в България, съвместно с Българската асоциация Диабет (БАД) и Националното сдружение по детска ендокринология (БНСДЕ) и финансирани от Lions Clubs International Foundation (LCIF).

Последният за годината безплатен обучителен лагер за контрол на диабета ще се проведе от 28 август до 1 септември.

В петдневния курс семействата получават практични знания за правилно хранене и дозиране на инсулин, за правилен контрол при физически натоварвания, приемане на сложни въглехидрати (вредни, но любими на децата храни), как се работи със съвременните електронни сензори за следене нивата на кръвната захар (глюкоза) и специфичното действие на различните видове инсулин.

За децата е разработена интересна увлекателна програма, чиято цел е не само да осъзнаят в действие влиянието на спорта, емоциите и адреналина върху контрола на кръвната захар, но и да преживеят приятни моменти с близки хора в спокойна среда.

Целта на лагерите е „малките захарчета“ и техните семейства да се запознаят със спецификите на заболяването и с всички модерни практики за прецизен контрол на нивата на кръвната захар, за да постигнат състояние „условно здраве“, както и да изградят самочувствие у подрастващите, да развият и усъвършенстват лидерските им умения.

По време на лагерите с децата и родителите работят практикуващи лекари по детска ендокринология, членове на Националното сдружение по детска ендокринология и треньори от Първа детска академия Голдън Лайън.

Повече информация за лагерите и какво се планира за следващата година можете да получите от д-р Герго Гергов, ръководител на националната кауза “България срещу диабета“, на телефон 0887 806086, а за Ловеч от Катя Колева, член на Националния съвет за борба с диабета (телефон 0888225140).

х х х

Националният проект България срещу диабета даде възможност да бъдат обучени 24 медицински сестри от детските градини и училищата в район Надежда в София, които се запознаха с актуалните тенденции в работата с деца с диабет.

Novo Nordisk