Барокамера за зарастване на рани


vd 01/06/2022

Община Тунджа в Ямбол и Медицински център Топ медик в града започнаха съвместна работа по проекта Помощ на диабетика. До края на годината 12 души с диабет от общината ще използват безвъзмездно барокамерата на медицинския център.

Процедурите са подходящи за хора с диабет, които се нуждаят от помощ при зарастване на рани. Лекарска комисия от центъра прави медицинска оценка на индивидуалните потребности на желаещите, а общината прави окончателния подбор.

Заявленията се подават в общината или в самия център, като се изисква медицинска документация, описание на раната и снимков материал. Процедурите в барокамера дават възможност за значително по-бързо зарастване на раните на диабетното стъпало, а това може да спаси от ампутация болния.

Безплатните процедури за един болен са 10, като стойността им би била 600 лв. Кметът на община Тунджа Георги Георгиев благодари за съвместния проект, защото финансовите възможности на много хора не позволяват съвременно и модерно лечение. От медицинския център увериха, че ако проектът е успешен, ще бъде подновен и следващата година.

Novo Nordisk