София: Конференция “Достъп до здравна грижа за пациентите с диабет по време на пандемията от Covid-19“


vd 01/12/2021

По време на пандемията 39% от всички българи с диабет или около 200 000 души са забавили лечението си, а 10 000 диабетно болни са прекратили лечението си, показва проучване от октомври.

Данните от проведената анкета показват, че при 34% контролът на кръвната захар (глюкоза) се е влошил по време на пандемията; 81% смятат, че електронното здравеопазване би улеснило достъпа им до здравна грижа, а 95% искат намаляване на административната тежест при реимбурсация на терапията…

“Пандемията се отрази неблагоприятно на хората, които са болни от диабет. Страхът, напрежението, паниката, депресивните прояви и социалната изолация взеха връх,“ напомни проф. д-р Цветалина Танкова, дмн, която бе сред участниците в конференцията на тема “Достъп до здравна грижа за пациентите с диабет по време на пандемията от Covid-19“.

„Нашата работа е да казваме на пациентите с диабет, че трябва да се ваксинират“, подчерта проф. Танкова. Причината е, че тогава прекарват по-леко коронавирусната инфекция, с по-малко усложнения, които налагат болнично лечение или грижи в интензивно отделение.

Наред с това, всяка инфекция – вирусна или бактериална, влошава контрола на диабета и е рисков фактор за декомпенсирано състояние.

Проф. Танкова обясни, че в Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ Акад. Иван Пенчев повечето пациенти, постъпили поради декомпенсиран диабет, са преболедували от коронавирусна инфекция, която е причина за силно влошения им метаболитен контрол (на фигурата). Можем да приемем, че става дума за „ковид-диабет“.

Абсолютно задължително е пациентите с диабет да си поставят трета доза ваксина, няма никакъв риск. Диабетът е рисков за тежко протичане на Covid-19, ваксинините са безплатни и налични в достатъчни количества.

Тя разкритикува митовете, че диабетиците се заразяват по-лесно с Covid-19: захарният диабет не увеличава риска за заразяване с коронавирус (рискът при всички хора се определя от липсата на мерки за защита – предпазни маски в закрити помещения, използване на дезинфектатни, миене на ръцете), но рискът за тежко и критично протичане на вирусната инфекция е в пъти по-висок при заразените с него пациенти, които не са ваксинирани, и особено при тези с хронични заболявания, сред които попада и захарният диабет… Особено високорискови са възрастните хора, случаите с нарушен имунитет, със затлъстяване и с придружаващи диабета сърдечносъдови заболявания.

Вирусната инфекция влошава контрола на кръвната глюкоза и поради това нейното протичане е по-продължително и усложнено при хората с диабет.

Натрупват се все повече доказателства, че коронавирусите могат и директно да увреждат бета-клетките на панкреаса, които са отговорни за продукцията на инсулин (в резултат на това, COVID-19 може да предизвиква диабет при някои хора и да влошава диабета при други). Освен това, коронавирусната инфекция води до общо възпаление на организма и до стресова реакция, които увеличават инсулиновата резистентност.

Независимо от причината, всеки дефицит на инсулин – относителен (поради висока инсулинова резистентност) или абсолютен (поради намалена продукция на инсулин), води до влошаване и остро декомпенсиране на диабета, включително до много висока хипергликемия, кетонемия и диабетна кетоацидоза.

Допълнителна информация:

www.diabetes.org.uk/about_us/news/new-worse-cases-coronavirus

www.diabetes.org/coronavirus-covid-19/how-coronavirus-impacts-people-with-diabetes

Novo Nordisk