Сензори за измерване на кръвната захар, платени от НЗОК, при някои пациенти с диабет тип 1


vd 01/12/2021

След дълга битка на пациентите, здравната каса най-накрая ще поема сензорите за диабетици. С тях се измерват постоянно нивата на глюкоза, без да се налага непрекъснато хората с диабет да се убождат.

От 16 октомври сензори вече има и у нас (досега те бяха купувани от чужбина от самите пациенти или от техните родители). Касата ще плаща по 260 лв. месечно.

Сензорите се отпускат по каса от аптеките у нас. За да се получат изделието по каса, пациентите трябва първо да отговарят на определени критерии (диабет е тип 1), като децата до 6 години и бременните имат предимство.

Освен критерия да бъдат с диабет тип 1 на инсулиново лечение, кандидатите за сензор трябва да с лош гликемичен контрол на диабета над определени стойности.

“Всъщност точно пациентите с диабет тип 1, които са се старали най-много, които са с най-добър контрол, на тях няма да имаме възможност да дадем сензори по здравна каса,” коментира д-р Димитър Георгиев, ендокринолог.

От здравната каса поясняват, че не те са авторите на критериите. “Това не са критерии, които са измислени и наложени от НЗОК, това са критерии, които са изготвени от експерти в еднокринологията,” каза Костадин Манов от НЗОК.

За тази година две фирми ще предлагат сензорите у нас. Догодина се очаква да са повече.

Novo Nordisk