Становище на БАД: За поредните промени в наредбата за медицинска експертиза


vd 01/06/2021

Българска асоциация Диабет (БАД) защитава правата на над половин милион български граждани с диабет и техните семейства. Това са общо около 1.5 милиона българи, които в различна степен са засегнати от поредните промени в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ).

Приетата през лятото на 2018 г. нова Наредба за медицинска експертиза предизвика множество протести на хората с увреждания, на организациите от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания (НСИХУ) и на повечето пациентски организации в страната.

За коригиране на регистрираните в изпитателния период проблеми в НМЕ, ощетяващи хиляди хора с увреждания, през 2019 г. към МЗ бе сформирана работна група. БАД също внесе няколко конкретни предложения за подобряване на Наредбата, които бяха напълно подкрепени и от „Експертния съвет по ендокринология и болести на обмяната“ към МЗ.

Въпреки всички усилия, накрая НМЕ бе приета в своя първоначален вариант, ощетяващ голяма част от българските граждани с увреждания!

Сега отново се прави пореден опит за ощетяване на нови групи хора с увреждания, без да се отчитат реалните нужди и ефективността на тяхното лечение. Очевидно, основната цел заложена и в тази поредна промяна на Наредбата отново е „икономията“ на средства в НОИ, без да се отчита фаталният ефект от това върху хиляди хора с прогресиращи и множествени увреждания.

Човек с увреждане има нужда от множество допълнителни разходи – за медикаменти, доплащане на лечение, диетолечение, обучение, вторична профилактика, рехабилитация, физиотерапия, психологическа помощ, допълнителни изследвания, прегледи и консултации за следене на здравословното състояние, които трябва да се провеждат редовно!

Ние, хората с диабет, освен за своите многобройни диабетни увреждания – сърдечносъдови, микро- и макроваскуларни усложнения, диабетна полиневропатия, ретинопатия, нефропатия, диабетно стъпало, както и за нашите допълнителни, несвързани с диабета заболявания и увреждания… (всяко от които изисква разходи!), имаме нужда от редовен самоконтрол на диабета.

Само всекидневното поддържане на възможно най-близки до нормалните стойности нива на кръвната глюкоза/захар предпазва хората с диабет от по-нататъшни усложнения, чести хоспитализации, възникване на нови увреждания, инвалидизации…

Доказано е безспорно, че за доброто лечение и поддържане на един добре контролиран диабет са нужни около 10-20 пъти по-малко средства, отколкото за лечението на диабет с лош контрол и множество увреждания.

С абсурдния пореден опит да се „икономисат“ пари от хората с увреждания, те се обричат на много по-бърза инвалидизация, спиране от работа, хоспитализации, залежаване и смърт, а здравната ни система – на множество допълнителни разходи…

Във връзка с изложеното, настояваме:

1. Да се коригира Наредбата за медицинска експертиза така, че да се отчитат ВСИЧКИ увреждания, намаляващи работоспособността на съответния засегнат човек. Ако това не се приеме, предлагаме да се коригират текстовете в Приложение 2 – Методика за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждане) в проценти, съобразно внесено предложение от всички национално представени организации на и за хора с увреждания в Работната група към МЗ през 2019 г. – за т. III и т. IV.

2. Настояваме в Част 9. Вътрешни болести – „Захарен диабет“ в Приложение 1 на НМЕ да бъдат увеличени процентите неработоспособност при хората с диабет тип 2, лекувани с инсулин, които са най-ощетени от новите промени. Тези хора реално имат нужда от много по-редовен самоконтрол на диабета от останалите хора с диабет тип 2. За целта предлагаме да се добави нова точка Захарен диабет тип 2 (на лечение с инсулин).

3. За диабет тип 1, както и при диабет с настъпили нелечими увреждания да се прилага чл. 69, ал. 4 от НМЕ като текстът бъде допълнен по следния начин: (4) При дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване се определя пожизнен срок на инвалидността, с право за преосвидетелстване при влошаване на здравословното състояние по преценка на лекуващия лекар.

Майя Викторова

Председател на БАД

Април 2021