Кучета, които предупреждават за хипогликемия


vd 01/06/2021

Защо създадохте програма на Фондация „Очи на четири лапи“, насочена към децата с диабет?

Идеята дойде от родители на деца с диабет, които бяха направили проучвания за обучението на сигнализиращи кучета (които да предупреждават за настъпващи хипогликемии) в САЩ.

Но закупуването на обучено куче от Америка е почти неосъществимо начинание, поради необходимостта от многомесечен престой там, за да участва човекът с диабет в обучението на кучето в най-ранен етап, както и задължителното закупуване на кучето, за да бъде доведено в България.

Идеята на тези родители беше ние да започнем работа по обучение на сигнализиращи кучета в България. Ние приехме това професионално предизвикателство, написахме проект за финансиране от Телус Интернешънъл и така създадохме методика и обучихме първото българско куче-личен асистент – лабрадора Нобел. По-късно и фармацевтичната фирма Сервие ни предложи безвъзмездна подкрепа, за да развием предоставянето на тази услуга за българи с диабет.

Кои качества на кучетата правят възможно използването им за сигнализиране при хипогликемични кризи?

Доброто обоняние е най-силното сетиво на кучето, доверието му към човека и желанието му да взаимодейства с него, както и отличното му поведение в социалната среда, на което, разбира се, също трябва да бъде научено са уникалните качества на кучетата.

Каква е помощта, която оказвате на децата и техните родители?

Обученото куче за сигнализиране на настъпващи хипогликемични кризи (SuperGlucoDog) е допълнително средство за подобряване на гликемичния контрол. То подава ранен сигнал за настъпване на хипогликемия, изпреварвайки с 10 минути измерването на ниска стойност с глюкомер, като по този начин увеличава времето за овладяване на хипогликемията.

Освен това специално умение, добре обученото куче само по себе си е терапевт и присъствието му в семейството води до снижаване на тревожността, от тук до разреждане на хипогликемиите, до по-спокоен сън за родителите, до по-малко стрес и до по-добро качество на живот на детето и на цялото семейство.

Има ли значение породата и полът на кучетата?

Полът няма значение, но породата – да. Неподходящи са породите със сплескани муцуни, поради вродените несъвършенства на обонятелния апарат на тези кучета. Също така неподходящи са породите с вродена агресия, които правят неприемливо присъствието на кучето в социалната среда.

Не са подходящи и ловните породи, които въпреки че имат отлично обоняние, обикновено не са силно ориентирани към човека, не се държат близо до него, а това е проблем за такава служба, която изисква неотлъчно внимание.

Какви са работните качества на кучето за сигнализиране на диабетни кризи?

Най-важните неща са: отличен нос, нулева агресия и отлично социално поведение, силен интерес към взаимодействие с човека. За нас идеалната порода, която най-често съчетава тези качества, е лабрадор ретривър.

Има ли интерес към тази програма и какви са условията за включване на деца и възрастни в нея?

През тази пролет подновихме спонсорския договор със Сервие, които ще ни помогнат през следващите три години да обучим 15 кучета за сигнализиране на хипогликемични кризи.

В момента имаме шест кучета в различен етап на това обучение, а до края на 2021 година се надяваме да включим още поне 3-4 в програмата. Интересът към тази услуга бавно, но сигурно нараства, възрастните хора с диабет и родителите на деца с диабет, особено ако често се борят с хипогликемии, просто трябва да ни се обадят първо по телефона, а след това в лична среща трябва да обсъдим включването им в програмата.

Нашият/ваш вестник Клуб Д вече е публикувал статии за „Кучета-детектори на хипогликемия“ и „Кучета – живи глюкомери“, които може да намерите на нашия уебсайт www.spisaniemd.bg. Ето и допълнителна информация оттам:

Кучатата реагират на хипогликемията чрез побутване с нос, побутване с лапа или лай. Забелязано е, че кучетата улавят и сигнализират 6 до 15 минути преди електронните глюкомери. Това предупреждава пациента да вземе мерки и да избегне настъпването на по-тежка хипогликемия.

Обучението на кучетата продължава близо една година. Резултатът от това обучение трябва да бъде – кучетата да сигнализират при започваща хипогликемична криза при това във всяка ситуация, независимо дали са у дома, на нови места, в движение, в превозно средство и през нощта по време на сън.

Родителите трябва наистина да искат куче-помощник (асистент) и да са готови не само да го използват, но и да се грижат за него като член на семейството. Кучето-личен асистент трябва и може да ги придружава навсякъде, където са те с детето, за да работи ефективно.

Това е дългосрочен ангажимент, който започва със сериозни усилия още в етапа на обучение, а след като кучето заживее в дома, е необходимо да се правят и поддържащи уменията му тренировки.

Поради спецификата на обонянието му, кучето успява да улови биохимичните промени в кръвта на страдащия от диабет, когато те започнат да се случват. Тези процеси са особено критични при децата.

В България първото куче-помощник на дете с диабет, лабрадорът Нобел, „работи“ от юни 2017 и има около 90% успеваемост да улавя прекомерните спадове на кръвната глюкоза. Това означава, че в 9 от 10 случая на хипогликемия Нобел предупреждава за идващата опасност. Което увеличава времето за реакция на родителите – високо специализираният лабрадор е „Спокойствие на четири лапи“.

Най-вероятно кучетата улавят промяната в аромата на тялото или промяната в поведението на своя стопанин. При хипогликемия се изсипват хормоните на стреса в кръвта, които водят до изпотяване, тремор, тревожност, раздразнение, глад… При по-нататъшно спадане на кръвната глюкоза може да се появи обърканост и неадекватно поведение (забавена скорост на реакцията) поради глад на мозъка за енергия (глюкоза).

За допълнителна информация и контакти с фондация “Очи на четири лапи”: имейл e4p@abv.bg, телефон 02/824 38 45, уебсайт http://e4p-bg.com или www.servier.bg/content/superglucodog.