Световен ден за борба с диабета – 14 ноември, честван в цяла България


vd 01/12/2020

По случай Световния ден за борба с диабета, от любов към пациентите и медицината, се проведоха следните кампании, организирани от членовете на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ):

Плевен: Безплатно измерване на кръвна глюкоза и раздаване на информационни материали за захарния диабет в центъра на града, срещу областната администрация; образуването на символичен син кръг пред Медицински университет (МУ) Плевен; пускане на сини фенери пред МУ-Плевен.

Пловдив: Лекция за бъдещите лекари защо този ден е избран за световен ден за борба с диабета, как да подкрепяме и как да лекуваме хората с диабет; символичен син кръг; безплатно измерване на кръвната глюкоза сред студентите от Медицински университет Пловдив.

София: Диабетно обучение на студенти-медици от специализиращ ендокринолог и семинар за работа с устройства за измерване на нивата на кръвната глюкоза; безплатно измерване на артериално налягане и изчисляване на индекс на телесна маса пред НДК.

Варна: Практически обучителен модул на тема захарен диабет, как се работи с глюкомер и анкетна карта в Grand Mall; информационен модул за студенти за предстоящата скринингова кампания сред посетителите на Grand Mall за откриване на високи нива на кръвната глюкоза; Flash mob с участници със син елемент в облеклото.

Лаборатория Лина с безплатни измервания на кръвна глюкоза и пикочна киселина

По повод на Световния ден за борба с диабета, медико-диагностичната лаборатория (МДЛ) Лина предоставя възможност за безплатно измерване на място на кръвната глюкоза. За да може да обхване повече пациенти, кампанията на Лина продължава до 31 декември 2020. В нея е включено и изследване на пикочна киселина (www.lina-bg.com/node/1327). Пациентът трябва при заплати само 2 лв. за взимането на кръв.

Кампанията, която е по идея на управителя на Лина д-р Васил Костадинов, ще се проведе във филиалите на лабораторията в Бургас (градът на първородната лаборатория през 1999 г.), Варна, Ямбол и Сливен.

София: Видео послание на млади футболисти

Младите футболисти от школата Витоша 13, набор 2007, в София за поредна година подкрепиха децата с диабет и техните семейства. По повод на Световния ден за борба с диабета те участваха във видео послание за всички герои и техните семейства, които всекидневно се справят с това изпитание.

Бъдете силни, защото животът е прекрасен и трябва да го живеем въпреки всички изпитания и трудности, за да достигнем своите мечти! Заедно можем повече! Не сте сами!

Плевен: Символът на победата бе осветен в синьо

По инициатива на Лайънс клуб Плевен Огледало, мавзолеят Свети Георги Победоносец бе осветен в синьо в чест на Световния ден за борба с диабета, за да фокусира вниманието на обществеността върху проблемите на хората със захарна болест.

Лайънс клубовете във Видин организираха безплатно измерване на кръвна глюкоза

Видинският Лайънс клуб, заедно с Лайънс клубовете Бъдин и Алфа бяха организаторите на кампанията за безплатното тестване. Създаден бе специален диабетен патраул, който работи в шатра на централния площад Бдинци, пред Регионалната Библиотека във Видин.

Борбата с диабета изисква активни действия, първото от които е ранно откриване на отклоненията в кръвната глюкоза.

Ново дърво на надеждата в Хасково

Представители на хасковския Съюз на диабетиците засадиха по повод на Световния ден за борба с диабета дървовидна ружа (хибискус) в градинката пред сградата на сдружението на бул. Раковски в града (www.haskovo.net/news/504525/zasadiha-dravche-v-haskovo-za-svetovniya-den-za-borba-s-diabeta).

В акцията се включиха и служители на общинското предприятие „Екопрогрес“, които осигуриха дръвчето. Втори жив символ на надеждата, че диабетът ще бъде победен, ще пусне здрави корени и красиви цветове в Хасково.

„Както дръвчето цъфти, нашето желание е ние да сме здрави и весели, но искаме нашият град да цъфти и да се развива – да има зеленина и свежест, да има деца, да няма болести“, коментира Христина Мантарова, ръководител на съюза.

В сдружението членуват над 220 души – от 12-годишен юноша до 94-годишна дама. Предполага се, че броят на диабетиците в Хасково е около 1000 души.

Novo Nordisk