Предпазване от коронавирус за хора с диабет


vd 01/12/2020

В публикация, здравната журналистка Аида Паникян обобщава съвети към хората с диабет как да се предпазят от заразяване с коронавируса, които предлагаме с незначителна редакция:

– Мийте ръцете си старателно и редовно. Избягвайте да докосвате лицето си (очите, носа, устата), преди да измиете и да подсушите добре ръцете си. Използвайте медицински ръкавици за еднократна употреба.

– Почистете и дезинфекцирайте всички предмети и повърхности, които докосвате често (връжки на врати, екрани на мобилни телефони). Не споделяйте с други хора храна, очила, кърпи, уреди, инструменти. Купете си джобно шишенце с дезинфектант и го използвайте когато сте навън.

– Когато кихате, закривайте устата и носа си с кърпичка или използвайте вътрешността на лакътя (след използване, кърпичката да се изхвърли). Опитайте да избягвате контакт с всеки, който проявява симптоми на респираторна болест, като кашлица например.

– Помислете какви промени можете да направите, за да защитите по-ефективно себе си и своите близки. Например, може ли да се избегнат пътувания, свързани с работата ви? Може ли да се избегнат големи струпвания на хора? Може ли да не се ползва градски транспорт или асансьор?

– Обръщайте внимание на контрола на нивата на кръвната глюкоза. Редовният контрол може да помогне да избегнете усложнения, причинени от високи или ниски нива на кръвна захар/глюкоза.

– Ако имате повишена температура, кашлица, затруднено дишане, важно е да се консултирате със здравен специалист. Ако при кашлица изкашляте храчки или слуз, трябва спешно да потърсите медицинска помощ и лечение.

– Всяка инфекция ще повиши нива на кръвната ви глюкоза и ще увеличи нуждите ви от течности, така че се подсигурете с достатъчни количества вода.

– Уверете се, че имате достатъчно количество от необходимите ви лекарства за диабет.

Помислете от какво ще имате нужда, ако е необходимо да сте под карантина няколко седмици.

– Уверете се, че можете да реагирате в ситуация, в която нивото на кръвната ви захар/глюкоза падне неочаквано рязко.

– Ако живеете сам, нека ваш близък, познат или съсед да знае, че сте с диабет и да ви осигури помощ, в случай че се разболеете. В случай че се разболеете, имайте под ръка всички контакти, които могат да ви потрябват.

– Спазвайте редовен режим, без да се претоварвате с работа, като си осигурявате достатъчно сън нощем и продължителни разходки през деня.

Novo Nordisk