„Поход срещу диабета“ покори и Монблан


vd 01/12/2020

Мартин Петров (на снимката) от Видин покори алпийския връх Монблан (височина 4 809 метра) по-рано тази година в името на благотворителна кауза – продължение на кампанията “Поход срещу диабета”*.

Инициативата, стартирана от Лайънс клуб – Видин под надслов “Поход срещу диабета”, е благотворителна, като целта е със събраните средства да се закупят сензори за контрол на нивата на кръвната захар (глюкоза), които ще бъдат предоставени на български деца с диабет тип 1.

От Лайънс клуб – Видин подчертават, че sms-системата (за дарения) е активна, като всеки, който има желание, може да подкрепи целите на „Поход срещу диабета“, като пусне съобщение с текст DMS DIABET на кратък номер 17777.

Мартин Петров, баща на две дъщери от Видин, който е член на Туристическо дружество Бонония и председател на Лайънс клуб – Видин, покори върха в името на здравето на децата – неговият кратък разказ пред Българското национално радио:

Започнахме инициативата “Поход срещу диабета” преди две години. Плавахме по река Дунав и в Черно море. Миналата година отново направихме това. По Дунав, с балони по въздух и с колелета… Каузата ни стана национална.

Бях планувал изкачването на Монблан да се случи през юни, но коронавирусът отложи нещата. Намерих пролука в полетите и тръгнах. Не съм се качвал по-високо от четвъртия етаж, но вложих воля. Подготовката за това качване отнема години. Аз се готвих в продължение на година.

Благодаря на всички които ни помогнаха. Много трудно беше – преход, аклиматизация. Тръгва се от Шамони във Франция. Стигаш до хижа, в която не можеш да спиш, защото натоварването е огромно. Следва преход по един скален рид… Стигнахме горе през нощта.

Мисля, че сме най-голямата българска група – от девет човека, покорявала върха. Успях с воля. Хората трябва да вярват в себе си и да искат да успеят. Подкрепете каузата ни! Мечтите се сбъдват!

* Нашият/ваш вестник Клуб Д разказа за благородната инициатива на Лайънс клуб – Видин през април миналата година. Можете да прочетете статията тук https://spisaniemd.bg/vd-magazine/2019/04/layans-klub-vidin-pohod-sreshtu-diabeta