Открито за диабета с посланик Ивет Лалова


vd 01/12/2020

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за шеста поредна година е посланик на образователната кампанията „Открито за диабета“. Целта на инициативата е превенция на диабет тип 2, ранна диагностика и правилен контрол над заболяването.

Кампанията се организира за девета поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България. Към Лалова тази година се присъединяват корифеят на италианската кухня в България Лео Бианки, шоколадиерът Ради Стамболов и консултантът по хранене Ипократис Пападимитракос.

Те подкрепиха каузата с видео обръщения към своите последователи в навечерието на Световния ден за борба с диабета. До края на ноември Лео и Ради Стамболов предлагат рецепти, които са подходящи и за хора с диабет, а Ипократис Пападимитракос е подготвил съвети за балансирано хранене. Всички те са публикувани онлайн на www.facebook.com/tvoyatadozazdrave.

С подкрепата ми за „Открито за диабета“ искам да припомня на хората, че е нужно веднъж годишно да изследват нивата на своята кръвна захар,“ коментира Ивет Лалова.

„От профилактичен преглед преди години разбрах, че имам диабет. С балансирана диета и достатъчна физическа активност аз контролирам заболяването си и водя пълноценен начин на живот,“ споделя мотивите си за подкрепа на каузата Ради Стамболов.

„Всеки 11-ти човек по света има диабет1. Всяко семейство е засегнато от болестта, в моето баща ми е диагностициран. Затова аз безусловно подкрепям каузата на „Открито за диабета“ и призовавам хората да се изследват всяка година, за да установят навреме заболяването и да предотвратят усложненията.“, допълва майсторът на италианската кухня Лео Бианки.

„Наднорменото тегло е една от причините за появата на диабет тип две. Знаете ли, че всекидневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35% риска от развитие на диабет тип 2? С малки крачки можем да направим промяната в начина си на живот,“ коментира консултантът по хранене Ипократис Падимитракос.

И тази година инициативата „Открито за диабета“ осигури безплатни профилактични измервания на кръвна глюкоза и гликиран хемоглобин в по-малки населени места, в които няма достатъчно добре развита здравна инфраструктура и постоянен достъп до специалисти.

При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на тлъстини, предимно в областта на талията и корема.

Един от десет човека на планетата страда от диабет тип 2, като поливината от тези случаи остават недиагностицирани. Високата кръвна глюкоза не боли, но уврежда коварно сърцето, съдовете, бъбреците…

Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции.