Да помагаш на другите е добре, но да ги научиш сами да си помагат, е още по-добре


vd 01/12/2020

Не се поддавайте на паника и страх, съветва Радка Жекова – председател на сдружението от 25 години, в интервю за вестник Черноморски фар в Бургас, посветено на Световния ден за борба с диабета, което препечатваме със съкращения.

Радка Жекова, човек, отдаден изцяло на идеята да помага, да е полезна на хората около себе си. Тя е позната в Бургас като неуморен и упорит радетел за правата и здравето на диабетиците.

В сдружение „Диабетни грижи” останахме верни на ангажиментите „Диабетът – медицински и социален проблем”. Доказваме, че се изисква работа в екип: пациент, семейство, училище, работно място, семеен лекар, специалисти (ендокринолог, кардиолог, невролог, офталмолог…).

Това е сигурна гаранция за ранна диагностика, ранна терапия и грижа срещу ранните инвалидизации поради напреднали усложнения. Имаме 35 наши членове с диабет на възраст 80-97 години. Те са с повече от 30 години диабетен „стаж“. Те са нашата радост и кураж.

В началото на тази пандемична ситуация телефоните ни „прегряваха“. Чувахме едно и също: „Ами сега какво ще правим? Лекарствата, протоколите за лекарствата, заверки в РЗОК, консултации със специалистите, как ще стават? Ами ако ги няма и лекарствата? Нямам близки, кой ще ми помогне! По телевизията пак казаха лоши новини…вдигнах кръвното…

И ние започвахме с конкретните указания „вписвай в дневника на диабетика – нивата на кръвната глюкоза и кръвното налягане, факторите за проблемните стойности. Увеличи дозата на инсулина, раздвижи се чрез леки упражнения, рисувай, плети и пак се обади…

Трудностите по обгрижване на наши членове с диабет са много – снабдяване с инсулин и лекарства от аптеките, консумативи за измерване на нивата на кръвната глюкоза, консултации със специалисти.

Ние правим уговорки за часове за преглед при специалисти по телефона, придружаваме хората до лекарите, гарантираме, че са „условно здрави в момента (нямат коронавирусна инфекция)”, за да пазим и лекарите. Правим консултации по телефона, търсим ги по повод на рождени дни, именни дни, празници, просто обаждане…

Разбрахме още едно: медицинските сестри играят важна роля в грижите за хората… Но я няма държавната здравна политика, за жалост.

Медицинските сестри – те правят промяната в диабета

Тази година Световният диабетен ден е посветен на медицинските сестри. Благодарности към тези здравни работници за тяхната любов към хората, здравето и медицината!

„Съветваме хората с диабет първо да запазват самообладание! Да знаят, че не са сами!“

Да се опитват да не се поддават на паника и страх, че ще разболеят тежко от COVID-19! После да се хранят добре, да имат достатъчно сън, повече движения срещу обездвижването, по-малко телевизия и лоши новини.

Но, не мога да премълча проблемите. Голяма част от нашите членове са с ниски пенсии, други останаха без доходи, и не са в състояние да си провеждат лечението, както е назначено от лекарите. Заради парите има такива, които си купуват за 15-20 дни лекарствата, а останалите 10-15 дни са без лекарства.

Затова диабетиците сме с повече инфаркти, инсулти и други утежнения. Често чувам обвинения, че ние от „Диабетни грижи”, нагнетяваме обстановката – не, просто такива са фактите. Не можем да обвиняваме лекарите затова.

Дори и в тази пандемична обстановка диабетиците си записват часове за амбулаторни прегледи, и според здравното им състояние, лекарите преценяват за терапиите, за различни изследвания и за стационарно лечение.

Тази година имаме безплатни такива профилактични прегледи и прегледи според потребностите на нашите членове. Всеки, получавайки епикризата си, получава и указания за продължаване наблюдение или диспансеризация от съответния специалист…

В началото на пандемията имаше паника сред нашите членове по отношение на дейността на ТЕЛК, но след като се запознахме със законовите разпоредби, няма проблеми. Но човек трябва да представя много документи – стари и нови епикризи, етапна епикриза от семейния лекар. Документите се представят в картотеката на ТЕЛК и по пощата се получават писма с указания за евентуално още прегледи при съответните специалисти и така – пак чрез писма – човек получава решение на ТЕЛК, без да се явява реално на преглед там.

Нашата добра практика чрез СП „Диабетно стъпало” даде своите резултати – обучение на „обучаващи” от съдовия хирург доц. д-р Валентин Василев и екипа му от УМБАЛ – Бургас. Има предотвратени над 1485 ампутации от 2009 година до този момент.

По препоръка на доц. д-р Антония Димова от Медицинския университет във Варна, през 2014 година се включихме в проекта на ЕК „Иновативни грижи за хората с множество хронични заболявания”. От 178 програми от държави в Европейския съюз бяхме класирани в осмицата с нашата програма „Доброволци, пациенти и лекари – обединени срещу диабета”.

През 2015 година беше готов докладът за нашата организация. По покана на ЕК бяхме в заключителния етап на проекта в Брюксел.

Участвахме в световния форум „Иновации, колаборации, интеграции и глобализации” в Москва, Русия, по покана на ръководството на световния форум. Темата на нашата презентация беше „Иновативен подход в грижите за диабетното стъпало”. Реакцията на участниците остават незабравими за нас: „Добра работа… Продължавайте все така! Вашият пример е фантастичен! С вашата благородна дейност, прибавяте жизненост към живота на хората!”. Топли думи на хора от 100 държави.

По финансови причини отказахме през 2017 година участие в световни форуми в Чехия, Полша, Германия, Дания. Последваха научни публикации за дейността ни в научни списания.

За спечеления международен авторитет на Диабетни грижи – Бургас изказваме благодарност на достойни бургаски лекари като д-р Николай Костадинов и колектива на ендокринологично отделение при УМБАЛ Бургас, доц. д-р Валентин Василев и Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ, д-р Миринчева от нефрологичното отделение, д-р Балимезов, д-р Дичева…, както и на екипите на клиничните лаборатории Лина и Рамус, на Петя Чакърова, старши експерт „превенции” в община Бургас.

През 2008 година създадохме ресурсна мрежа „Синият кръг на надеждата и в България” с участието на проф. Маруся Любчева, в която участват диабетни организации от Южна България. Подписахме споразумения за партньорство. Разработваме анкети, тестове за усвоени знания, дискусии по различни теми. Организирахме обучение на „обучаващи” в Камено, Карнобат, Средец, Созопол, Царево, Несебър, Нова Загора, Сливница…

Включвахме и диабетици от селища, където няма диабетни организации, чрез пенсионерски клубове. Провеждаме срещи и прегледи с лекари, клинични изследвания чрез лаборатории, анализират се резултатите, обсъждат се по места с представители на общините.

Продължаваме и с консултации по телефона, споделяме опит. Истината е, че е тежко за хората в отдалечените селища. Реално те са лишени от здравни грижи.

Превенцията се пренебрегва. И това продължава много години. Натрупаният наш опит показва, че трябва да има всекидневни усилия срещу невежеството, подценяването на проблема (диабет и неговите усложнения), предрасъдъците сред хората.

Просветната работа изисква много усилия, много време, но си заслужава. Всичко е в полза както за човека с диабет, така и за неговото обкръжение. А крайният резултат е запазено самочувствие на пълноценна личност, самообслужване.

Няма допълнителни разходи за обслужващ персонал, помощно-технически средства, социална пенсия за инвалидизация, социална изолация. Какво по-хубаво от това, въпреки заболяването, което имаш, да си интегриран в обществото?!

Традицията за работа с подрастващи създадохме от началото на века с безрезервната подкрепа на проф. Любчева. Съвместните срещи на тема „Живот с диабет” със студенти от университет Проф. д-р Асен Златаров и ученици от 14 училища, и екип на сдружението дадоха положителни резултати: промяна начина на мислене на учениците за всекидневните диабетни грижи.

Впечатляващи са срещите ни с възпитаниците на гимназията за чужди езици Васил Левски. Миналата година те ни изненадаха с мини училищен конкурс „Моята здравословна рецепта”. С интерес участваха и в информационния ден „Здравен риск и диабет” като част от екипа на водещи. Децата вписаха мъдри и сериозни искания в заключителния документ, който бе внесен в Община Бургас.

Тази година са подготвили друга изненада за Световния ден на диабета „Моята здравословна напитка”. За жалост не можем на живо да опитаме тези напитки.

И още една изненада – рисунки на ученици участваха в международен благотворителен конкурс „Деца помагат на деца” по проект на д-р Наталия Матвеева и руския клуб „Съотечественици” – Слънчев бряг, община Несебър. Учениците, чрез своите творби, дадоха принос и в благотворителната инициатива на Милен Тотев – концерт „Живот с диабет без усложнения“, за набиране на средства в помощ на 15-годишно дете.

Novo Nordisk