Враца: Лекции, практически обучения


vd 01/12/2019

Седмицата, посветена на Световния ден за борба с диабета, във Враца започна със здравен форум, открит от заместник-кмета Петя Долапчиева. „Пожелавам успех на форума и съм убедена, че в рамките на срещата ще бъдат споделени добри медицински практики в подкрепа на нуждаещите се,“ каза тя в приветствието си.

Темата на срещата бе „Диабет в детска възраст – превенция и лечение” и бе представена от д-р Галина Попова – детски ендокринолог в Педиатрична клиника на Аджибадем Сити Клиник – София.

В конферентната зала на Общностния център за деца и семейства се състояха практически обучения на медицинските специалисти от училищно и детско здравеопазване за съвременни инжекционни техники и боравене с актуални технически средства, свързани с обслужването на болни с диабет.

Проведен бе и безплатен скрининг за изследване на кръвна захар на три места във Враца -Градска концертна зала, Търговски център СУМИ и пощенски клон в ж.к. Дъбника. В пункта, намиращ се във фоайето на Градска концертна зала, се проведоха и безплатни изследвания на нивото на гликиран хемоглобин.

Медицинските специалисти, работещи в училищата и детските градини на община Враца, организираха здравнообразователни дейности за децата.

Учениците от начален етап в средно училище Христо Ботев във Враца се запознаха по достъпен за възрастта им начин с диабета и с начините за неговата превенция. Малките ботевчета играха „Захарно хоро“ в подкрепа на болните от диабет.

Novo Nordisk