София: Кампания за скрининг на диабетна ретинопатия


vd 01/12/2019

Българското дружество по офталмология (БДО) организира през ноември скрининг за диабетна ретинопатия по повод на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, и Световния ден на незрящите – 13 ноември, във водещи очни клиники, отделения и кабинети в цялата страна.

Диабетната ретинопатия засяга повече от 1/3 от пациентите със захарен диабет. Тя е една от водещите причини за намалено зрение и слепота. Ранното й откриване и адекватно лечение могат да предотвратят тежката инвалидност, която настъпва от нея.

Главен координатор на кампанията бе новоизбраният председател на БДО доц. д-р Марин Атанасов, д.м. от УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Организирана бе и беседа за пациенти на тема ”Очни прояви на захарния диабет” в Очна клиника.

Прегледи за диабетна ретинопатия във ВМА

Специалисти от клиника Очни болести на Военномедицинска академия (ВМА) се включиха в националната кампания за безплатни прегледи за диабетна ретинопатия.

Консултациите са във връзка със Световните дни за борба със слепотата и с диабета. Скринингът за диабетна ретинопатия включва проверка на зрителна острота и оглед на очните дъна.