София: Безплатно измерване на нивата на кръвната глюкоза и прегледи


vd 01/12/2019

– На 14 ноември във фоайето на поликлиниката на Военномедицинска академия (ВМА) лекари от Клиника по ендокринология и болести на обмяната извършиха безплатно измерване на кръвна захар и холестерол, и дадоха консултации на всички желаещи. Това е поредната инициатива на ендокринолозите от ВМА с цел превенция и ранно откриване на социалнозначимото заболяване.

– За поредна година Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) – София и Bulgaria Mall се включиха в отбелязването на Световния ден за борба с диабета. В Bulgaria Mall се проведе безплатна скринингова кампания.

Студенти по медицина от София измерваха нивата на кръвна захар, артериално налягане и индекс на телесна маса (BMI) на посетителите на мола. Освен това на изследваните участници бе предоставена информация за рисковите фактори за развитие на диабет, както и тяхното предразположение към него на базата на установените след измерванията резултати.

– Лекар специалист и диабетна сестра от УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ измериха безплатно нивата на кръвната глюкоза с индивидуална система за мониторинг (глюкомер) и дадоха кратки консултации за всички заинтересовани в The Mall.

– Университетска болница Софиямед и Клиниката по ендокринология и болести на обмяната организира безплатен скрининг за ранна диагностика на захарен диабет при бременни жени чрез обременяване с глюкоза на гладно. Допълнително бяха изследвани безплатно хормони на щитовидна жлеза, нивото на витамин Д и бяха правени ехографии.

Инициативата е част от дългосрочната стратегия на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ Софиямед да информира, да обучава и да полага усилия за ранно откриване на ендокринни нарушения при бременни жени и особенно при тези, които са с риск за диабет или заболявания на щитовидната жлеза.

– Отделението по ендокринология към Клиника вътрешни болести на УМБАЛ Св. Анна проведе безплатни прегледи на диабетици и хора с наднормено тегло.

– Специалистите от отделението по ендокринология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извършиха в продължение на три дни безплатни прегледи за диабет. Консултациите включват изследване на кръвна захар или на гликиран хемоглобин.

– Нивата на кръвната глюкоза на депутатите, работещите в Парламента, и гости на Народното събрание бяха измерени по повод на Световния ден за борба с диабета.