Смолян: Беседи и информационни табла


vd 01/12/2019

По традиция, с беседи, информационни табла и срещи Ендокринологично отделение към МБАЛ Д-р Братан Шукеров отбелязва Световния ден за борба с диабета. България е сред страните, в които диабетиците имат възможност да се лекуват с най-модерните медикаменти за захарен диабет. Но това не стига. В 21 век вече би следвало да се работи много повече в насока профилактика заболяването и на неговите усложнения, посочи началникът на отделението д-р Емилия Апостолова.

С помощта на д-р Апостолова и нейните колеги от смолянската болница в областта бе извършен безплатен скрининг в шест общински центъра. По традиция, преди Световния ден за борба със захарния диабет, за четвърта поредна година фирма Ливеда Мед 2000 организира масов скрининг в страната под надслов „Заедно срещу диабета“.

Автобусът тръгва от Австрия и обикаля цяла Европа. Извършва се безплатно изследване на кръвна захар (глюкоза), кръвно (артериално) налягане, общ холестерол. Тази година автобусът премина през Златоград, Мадан, Рудозем, Смолян, Девин, Чепеларе в периода 14-19 октомври. Изследвания са извършени на 1 636 жители на областта.

„Има новодиагностицирани, които никога не са предполагали, че страдат от диабет. 45% от изследваните са диабетици, които са били със завишени нива на кръвната захар, което означава лош контрол и лечение,“ коментира д-р Апостолова.

Ранното откриване на диабета може да доведе до намаляване на 70% от усложненията.

Ранното започване на промяна на стила на живот – хранителен и двигателен режим, редукция на телесна маса, могат да забавят развитието на заболяването.

x x x

Кметът Николай Мелемов поздравява координатора на Българската асоциация „Диабет“ за Смолянска област Кирил Илиев по повод 14 ноември: „Благодаря ви за усилията, които полагате за по-пълноценен живот и по-добри дни на хората, страдащи от диабет. Това е дълг на всеки гражданин и всяка община – да помага за здравето на обществото ни. Искам да ви уверя, че можете да разчитате винаги на моята съпричастност и подкрепа в борбата с коварната болест“.

Kиpил Илиeв oтгoвapя и зa Cпopтнитe и млaдeжки дeйнocти в Бългapcкaтa acoциaция „Диaбeт“. Pъкoвoди нaциoнaлeн oтбop пo фyтбoл cъcтaвeн caмo oт младежи-диaбeтици, кoйтo вcякa гoдинa yчacтвa в пъpвeнcтвa в paзлични eвpoпeйcки дъpжaви.

Novo Nordisk