Пловдив: Видео клип с деца с диабет


vd 01/12/2019

По повод 14 ноември – Световния ден за борба с диабета, асоциация “Докосни дъгата” реализира специален клип с участието на деца и младежи с диабет от цялата страна, които за първи път застават с лицата си и говорят смело за света, в който живеят.

В докосващото сърцата видео, изпълнено с много искреност, със свои послания се включват и редица успели български спортисти и популярни личности, с идеята да насърчат младите хора с диабет и да покажат на обществеността, че те не са различни и могат да водят пълноценен живот.

“Неведнъж съм казвала, че диабетът не е болест, а състояние. Гордея се с децата и младежите на “Докосни дъгата”, защото заедно извървяхме дълъг път и постигнахме много,“ споделя председателя на Асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова, която работи с деца с диабет от 11 години и по чиято идея е създаден видеоклипът.

„Общата ни подкрепа, уважението, приятелството и силата, които показахме през последните години, ни доведоха до този момент и реализацията на това видео – да имат куража да излязат и със силен глас да кажат на обществото: “Да, аз имам диабет, но не се срамувам от това и не се страхувам. Просто искам да бъда приет”. Смятаме, че това поведение е най-силното оръжие срещу диабета”.

“Децата, родени с диабет, се нуждаят от разбиране, имат нужда да знаят, че не са различни. Те не трябва да бъдат гледани под лупа. Просто трябва да им подадем ръка, да ги прегърнем и да ги насърчим. С този видеоклип искаме да им покажем колко важно е никога да не забравят, че няма да видят дъга, ако гледат в земята,” допълва тя.

Част от популярните личности, които застават зад каузата и участват във видеото, са сред лицата на “Докосни дъгата” и подкрепят много от инициативите и кампаниите, организирани от асоциацията през последните години – детски диабетни лагери, дейности срещу агресията и насилието в училищата, “Мисия спорт на любимите герои”, “Младите хора – бъдещето на България – това сме ние” и много други.

В ролята на посланици на инициативата “Бъди приятел с диабета”, освен децата на асоциация “Докосни дъгата”, са футболистите Светослав Дяков, Станислав Манолев и Пламен Илиев, втората тенис ракета на България Димитър Кузманов, надеждата ни в олимпийското карате Ивет Горанова, “златното”момиче Ренета Камберова, капитанът на баскетболния Левски Лукойл Асен Великов, вдъхновяващият шампион по тенис на маса за хора с увреждания Денислав Коджабашев, боксьорката с голямо сърце Станимира Петрова, световният шампион Детелин Далаклиев, чаровната усмивка на българската борба Елица Янкова, музикалните звезди Емилия Валенти, Яна Каменова и 100 кила, както и популярният тв водещ Александър Кадиев.

х х х

В интервю за Радио „Фокус” – Пловдив Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет сподели, че в България има достатъчно добри лекарства и инсулини на световно ниво. Но от години имаме проблеми с консумативите за добрия контрол”.

Тя отбеляза, че е имало години, в които пациентите са получавали по 150 лентички за измерване на кръвна захар. Сега това не е така – получават се по 450 броя. Но в момента съществува още по-модерен и лесен начин за контрол на нивото на захарта, който се извършва без убождане.

Това става със сензор за продължително измерване на глюкозата, който се сменя на 14 дни и дава добра възможност да се проследява ситуацията (за 14-дневния период на носене на сензора се осъществяват около 1340 измервания).

Тези глюкозни сензори, обаче, все още не се продават в България. Причината за това е, че двете фирми производителки на тези устройства смятат България за малък и нерентабилен пазар. В същото това време родителите си закупуват устройствата от други държави и по този начин правят обороти другаде.

До този момент у нас няма и фирма, която да е официално регистрирана и която да бъде представител на двата производителя, за да се улесни достъпът до тези устройства за продължителен мониторинг на глюкозата. Проблемът вече е поставен и от пациентски организации се надяват в най-скоро време в България да се продават тези сензори.