Пловдив: Маратон, велопоход, лекции


vd 01/12/2019

Пешеходен маратон с кауза, велопоход и безплатно измерване на кръвната захар, бяха част от инициативите по повод на Световния ден за борба с диабета в Пловдив, под патронажа на Сьорен Якобсен, Посланик на Дания в България, реализирани от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и МУ – Пловдив, с подкрепата на датската фирмацевтична фирма Ново Нордиск.

Маратонът с мотото „Променяме диабета!“ се проведе паралелно в два града – в Южен парк София и на Гребната база в Пловдив. Велопоходът бе от площад Съединение до Гребен канал. Медицински специалисти правиха оценка на риска за диабет и измерваха безплатно нивата на кръвната захар на всички желаещи.

Програмата продължи с честване на Боян Петров (българският алпинист, с диабет тип 1, с изкачени 10 върха над 8000 метра, който изчезна в началото на май 2018 при опит да покори връх Шиша Пангма) и обучение за добър контрол на диабета. В памет на алпиниста, деца с диабет покориха стената за катерене в МОЛ Плаза.

Лекциите за диабета бяха на доц. д-р Калинка Коприварова, д-р Димитър Георгиев, д-р Атанас Ботушанов и др. Целта на инициативата бе да фокусира общественото внимание върху опасностите, които крие диабетът, чието разпространение се увеличава в цял свят с всяка измината година.

В момента в България няма Национална диабетна програма, която би подобрила резултатите от дейностите за първична, вторична и третична профилактика.

Novo Nordisk