Плевен: Сини балони, информационна кампания, безплатни прегледи


vd 01/12/2019

Дамите от Лайънс клуб Огледало в Плевен раздадоха 100 балона с мотото на каузата „Заедно срещу диабета с Лайънс Клуб Огледало“, 100 книжки с рецепти на десерти, подходящи за диабетици, и 100 брошури с информация за превенция на захарен диабет тип 2. Идеята на инициативата е да се привлече вниманието на общественноста към превенция на социално значимото заболяване.

Във връзка със здравословното хранене Лайънс клуб Огледало издаде книжка с 26 рецепти на десерти, подходящи за диабетици, която бе раздавана на хората, възползвали се от безплатно измерване на кръвна захар в клиниката по ендокринология при УМБАЛ Д-р Георги Странски. Лежащо болните и медицинският персонал в отделението по ендокринология ще опитат част от рецептите в книжката, приготвени от Лайънс клуб Огледало.

Клиниката по ендокринология към плевенската университетска болница Д-р Георги Странски, съвместно със сдружение „Диабет” в Плевен организираха едноседмична безплатна кампания за измерване на кръвната захар при хора с диабет и такива, които са заплашени от тази болест. Резултатите от нея бяха обобщени от доц. д-р Катя Тодорова, началник на Клиниката.

Раздадени бяха информационни брошури и дипляни за диабета. Бяха правени изследвания на две групи хора – доказани диабетици и такива, които са застрашени от диабет. След всяко изследване се даваха насоки за бъдещо поведение на изследвания и евентуална хоспитализация и лечение.

Безплатните прегледи се организират за пета поредна година. „При една добре организирана профилактична кампания ефективността за намаляване на риска от диабет и неговите усложнения е над 55%”, посочи доц. Тодорова.

Тази година процентът на пациентите със задоволителен или лош метаболитен контрол е по-висок в сравнение с предишни години – 21% са тези със задоволителен контрол, а 16% – с лош контрол. Градското население има по-добър контрол в сравнение с това в селата.

За изминалите пет години резултатите от кампаниите сочат, че в Плевенска област честотата на новооткрит диабет е 11%. От диабет започват да страдат хората най-вече на възраст между 40 и 50 години, повече във възрастовия диапазон 45-50 години.

Около 11% от хората със захарен диабет тип 1 и 18% от тези с тип 2 са с висок риск за развитие на сърдечносъдови усложнения, заяви доц. Тодорова.