Национално обучение по иновативно лечение


vd 01/10/2019

В края на май Сдружението Култура без граници събра в Банкя лекари, родители, деца и млади хора с диабет тип 1 на четвъртото по ред Национално обучение по иновативно лечение на диабета. На срещата присъстваха специалисти от България, Нова Зеландия, Южна Корея, Украйна и Франция, за да почерпят опит от провеждането на подобен род обучения как да се използват новите технологии, като изкуствения панкреас, в управлението на кръвната глюкоза.

Това двудневно обучение на деца и млади хора с диабет тип 1 премина в три модула – медицински, теоретичен и практически. Основнатата тема беше “Превенция на късните усложнения при диабета”.

Лекторите от медицинската част бяха утвърдени имена от различни специалности, свързани с диабета и неговите усложнения. Имаше диалог между пациенти и лекари, дадоха се отговори на повечето важни за пациентите въпроси.

В технологичната част от обучението напреднали пациенти във внедряването на затворените системи (AndroidAPS, LOOP и OpenAPS) обучаваха дибетната общност в правилното им използване и разчитането на данните от глюкозните сензори. Част от лекторите бяха лидерите на #WeAreNotWaiting обществото в България, които вече я ползват и обясниха как се инсталира. Защото това не е готов продукт за ползване, а трябва да се инсталира и има специално обучение за това. На срещата присъстваха около 200 родители и пациенти с диабет.

За облекчаване на обучението бе издадена и брошура – кратко ръководство за инсталиране и използване на системата, съпоставка и анализ на трите вида системи – AndroidAPS, LOOP и OpenAPS. Имаше обучители и за трите системи.

И…. лекарите се обърнаха с лице към технологичните иновации, приеха, че те съществуват и не ги отхвърлят поради незнание.

На нашето национално обучение дойдоха като слушатели специалисти от различни болници, за да разберат принципа на действие на различните системи изкуствен панкреас, за да знаят да реагират адекватно, когато при тях дойдат деца с такава система.

Сега дойдоха, видяха, разбраха за какво става въпрос и вече не могат да си затварят очите за нещо, което съществува и се ползва успешно от пациентите с диабет тип 1 по цял свят.

Докато ние, родителите, се обучавахме, децата играеха народни танци с хореографа на танцов ансамбъл “Балкан” Мадлен Захариева, за да запазим традициите и да докажем, че диабетът не ни спира. Това е и нашето мото “Диабетът не ни спира”.

Novo Nordisk