Пловдив: УМБАЛ „Свети Георги“ с право да изписва протоколи за скъпоструващи медикаменти


vd 01/08/2019

Децата с диабет и болести на ендокринната система от Южна България вече могат да се лекуват и в Пловдив. Това стана възможно, след като Университетската болница „Свети Георги“ постигна договореност с Националната здравноосигурителна каса и придоби правото да изписва протоколи за скъпоструващите медикаменти за лечение.

Досега семействата на малките пациенти трябваше да пътуват постоянно до здравни заведения в София и Варна.

В Пловдив в момента работят седем детски ендокринолози, като по този начин Университетската болница е покрила изискванията на Здравната каса. Вече действат Комисии за лечение на преждевременен пубертет, за лечение с инсулинови помпи за деца с диабет, както и с растежен хормон.

Всяка година новооткритите случаи на диабет при децата са с 4.5% повече от предходната. В Пловдив и региона децата с диабет са около 200. Според председателя на Асоциацията на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова, решението на НЗОК е голямо облекчение, защото досега се е налагало пътуване до София всеки месец за протокол, за консуматив за инсулиновата помпа.

В момента у нас има около 450 деца с дефицит на хормона на растежа, но от тях досега се лекуват само 200. В Пловдив има поне 15 диагностицирани деца и те вече са започнали лечението си.

Novo Nordisk