Пловдив: Над 600 души измериха безплатно нивата на кръвната си глюкоза


vd 01/08/2019

Над 600 души в Пловдив измериха безплатно нивата на кръвната си глюкоза и научиха повече как да се предпазят или да контролират диабета чрез движение и здравословно хранене. Инициативата беше част от Първия национален фестивал на пешеходеца в града, проведен през май.

С по-високи от нормалните показатели се оказа всеки шести. Фестивалът бе организиран от Медицински Университет (МУ) – Пловдив, Община Пловдив, Община Бакленберге и Българско посолство в Белгия и бе подпомогната от Ново Нордиск България. Целта бе да се популяризира здравословният и активен начин на живот.

Рисковите фактори за отключване на диабет са два основни вида – такива, на които не може да се повлияе и други, които зависят от всеки от нас. Сред първите са наследствеността и възрастта.

Вторите, обаче, зависят изцяло от начина на живот на всеки човек. Те включват обездвижването, наднорменото тегло, консумацията на нездравословни храни и напитки, тютюнопушенето.

Захарен диабет тип 1 се развива в млада възраст при хора с генетично предразположение. При него по-голяма част от панкреасните клетки, които произвеждат инсулин (бета-клетки), са унищожени. При него лечението с инсулин трябва да започне от самото начало.

Захарен диабет тип 2 се среща по-често след 40-годишна възраст и за развитието му влияят редица неблагоприятни рискови фактори каквито са прехранването, обездвижването, затлъстяването, стресът и употребата на някои лекарства.

При хората със захарен диабет тип 2 инсулинът, който панкреасът им произвежда, не може достатъчно добре да контролира повишените нива на кръвната глюкоза. Това може да е резултат от неспособността на панкреаса да произведе достатъчно количество инсулин при бързото покачване на кръвната глюкоза (кръвната захар) след хранене или защото инсулинът е с нарушено действие в периферията – мускули и черен дроб, в резултат на обездвижването и затлъстяването – състояние, известно като инсулинова резистентност.

При инсулинова резистентност клетките в организма не реагират достатъчно на действието на собствения инсулин. Това затруднява преминаването на глюкозата от кръвта в клетките. Инсулиновата резистентност може да се дължи на генетични фактори и често се съчетава със затлъстяване, повишено кръвно налягане и високо ниво на мазнини в кръвта.

Инсулиновата резистентност е по-изразена, когато има натрупване на излишни мазнини в тялото, особено в коремната област. При захарен диабет в кръвта остава повече глюкоза, отколкото е нормално, а клетките страдат от липса на енергия (глюкозата е основен енергиен източник). Това е една от причините за сънливостта и чувството на умора.

Когато човек има оплаквания или е рисков за отключване на диабет тип 2, трябва да се обърне към личния си лекар, който му назначава изследвания. Ако стойностите на кръвната глюкоза, измерена на гладно, са над 6.1 ммол/л, а след нахранване над 7.8 ммол/л, човекът се насочва към ендокринолог за допълнителни изследвания и уточняване на състоянието му.

Лечението на диабета е необходимо, за да може човек да води нормален и пълноценен начин на живот, да се чувства бодър и работоспособен, и да се предпази от развитието на свързани с диабета усложнения.

Доказано е, че поддържането на кръвната захар в стойности, близки до нормалните, намалява в значителна степен появата и прогресирането на тези усложнения.

Леко повишените стойности на кръвната глюкоза обикновено не дават оплаквания, но оказват влияние за развитието на усложненията. Затова, липсата на оплаквания не трябва да бъде причина да не се лекувате. Вашият ендокринолог ще определи целите на лечението, към които трябва да се стремите. Високата кръвна захар не боли, но подмолно уврежда кръвоносните съдове и нервите!

Всеки човек е отговорен за собственото си здраве. Редовното движение, здравословното хранене с повече плодове и зеленчуци, умерената консумация на алкохол, отказът от тютюнопушене намаляват рисковите фактори не само за диабет, но и за редица други заболявания.

Редовното провеждане на профилактични прегледи при медицински специалист и следенето за нивата на кръвната глюкоза са сред другите превантивни мерки, които всеки може да осъществява сам.

*Идеята се заражда през 2017, когато Академичен танцов ансамбъл „Медик“ към МУ – Пловдив взима участие в 48-ия Двудневен фестивал на пешеходците в белгийския град Бланкенберге. На 19 май т.г. Пловдив бе първият домакин на това събитие в България. Маршрутите бяха два – по-дълъг – 5 км и по-кратък – 2.8 км. https://mu-plovdiv.bg/galeriya-parvi-natsionalen-festival-na/

Novo Nordisk