Нов специализиран уебсайт диабет.бг


vd 01/08/2019

Статистиката показва, че в света един от 11 възрастни страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България хората с диабет са около половин милион души. Ако не се предприемат незабавни действия, се очаква до 2045 година хората на планетата, живеещи с диабет, да се увеличат с 204 милиона и да станат 629 милиона.

Независимо дали имате познания за заболяването, добре е да се запознаете с новия специализиран сайт, който се изписва на български диабет.бг. Сайтът е създаден от биофармацевтичната компания АстраЗенека България в партньорство с Българска асоциация Диабет (БАД).

По думите на председателя на Българското дружество по ендокринология проф. д-р Анна-Мария Борисова сред основните причини за развитие на диабет са наднорменото тегло, заседналият начин на живот, наследствеността.

Малко изненадващо е, но се оказва, че в селата в България процентът на диабетно болните е по-висок отколкото в градовете, а обяснението е, че на село, живее по-възрастно население, с по-ниско образование (по-ниска степен на информираност относно възможностите за профилактика на диабета и грижи за здравето) и по-ниски доходи, а и по-далеч от възможностите за специализирани прегледи и скринингови изследвания.

За превенция на диабета ендокринолозите съветват да има редовна двигателна активност – поне 150 минути седмично и здравословно хранене (включващо и храни, богати на фибри, за сметка на по-умерена консумация на животински тлъстини).

Новият уебсайт диабет.бг дава богата и актуална информация за всички, които искат да научат повече за диабета, за тези, които живеят с него, както и за техните семейства. В сайта има статии за усложненията на заболяването, за храненето, двигателната активност, както и какви са симптомите на диабета.

Майя Викторова

Председател на Българска асоциация Диабет

Novo Nordisk