Европейска инициатива: Заедно срещу затлъстяването


vd 01/08/2019

През 2025 година се очаква всеки втори човек в Европа да е със свръх тегло На 18-и май бе отбелязан Европейският ден за борба с наднорменото тегло, под мотото „Заедно срещу затлъстяването“.

Инициативата е на Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването (ЕАSO www.europeanobesityday.eu). За първи път тя бе проведена през 2010 г., а девет години по-късно се подкрепя от 32 държави на Стария континент, сред които е и България.

Прекомерната консумация на мазнини води до натрупването на телесни тлъстини и увеличава човешкото тегло. В зависимост от количеството на излишните тлъстини, говорим за наличието на наднормено тегло или на затлъстяване. Видът на състоянието се определя чрез Индекса на телесна маса (BMI).

Той представлява теглото на човек в килограми, разделен на ръста му в метри (кг/м2). Ако BMI е по-висок или равен на 25, тогава говорим за наднормено тегло. Ако тази стойност е 30, е налице затлъстяване.

Въведени са и по-детайлни критерии за определяне дали човек има проблем с теглото, в резултат на енергийния дисбаланс. Така например, ако обиколката на талията на една жена е над 89 см, се смята, че това не е здравословно. Аналогичната цифра за мъжете е 102 см.

Основната причина за затлъстяването е дисбалансът между калориите, които човек приема и енергията, която изразходва. В световен мащаб се наблюдава повишена консумация на висококалорийни и мазни храни, както и намаляване на физическата активност заради промяната в начина на работа, придвижване и увеличаването на урбанизацията (придвижване с личен автомобил или градски транспорт, часове пред телевизора или компютъра).

Начинът на живот обаче не е единствената причина за възникването на затлъстяването. Често то е следствие на фактори, които са извън човешкия контрол, какъвто е наследствеността. Гените могат да причинят определени проблеми, които могат да доведат до затлъстяване. Не всички хора с наследствени проблеми обаче отключват проблема.

Затлъстяването не е просто естетичен проблем, а има своите здравни измерения. Наднорменото тегло е рисков фактор за появата на хронични заболявания като диабет тип 2, високо кръвно налягане, инфаркт и други сърдечносъдови проблеми, също така сънна апнея и преждевременна смърт. Заради всичко това, затлъстяването се определя като сериозно хронично заболяване, чиято честота е по-голяма за развитите държави.

Затлъстяването във факти:

– Над 30 гени в 12 хромозоми са свързани с Индекса на телесна маса

– 42% от европейците никога не спортуват

– За 40 години средният европеец е увеличил всекидневния си калориен прием с 500 калории

– Средният европеец прекарва над 5 часа всеки ден в седнало положение

– За половин век хората са започнали да горят със 100 калории по-малко, докато ходят

– 60% от европейците се придвижват всеки ден с колите си, само 19% използват градския транспорт

– Над 70% от европейците живеят в градове, през 2050 година този процент ще бъде 80%

– 23% от жените и 20% от мъжете в Европа са със затлъстяване (трикратно увеличение в някои страни в сравнение с 1980 година!), като се очаква през следващото десетилетие този проблем да засегне всеки втори човек на Стария континент, като в отделни държави ръстът ще достигне 90%

– Наднорменото тегло и затлъстяването са отговорни за 80% от случаите с диабет тип 2

– Световната здравна организация обяви затлъстяването за най-тежкия проблем на 21-и век

Допълнителна информация: www.europeanobesityday.eu/european-obesity-day/

Novo Nordisk