Бургас: Безплатни диабетни консултации


vd 01/08/2019

AEGEE – София, най-голяма европейска студентска организация, с партньорството на Национално сдружение „Младежки глас” и водещи столични ендокринолози, организира здравна кампания под мотото „Здраво лято“. Кампанията е с подкрепата на Община Бургас и фирмите Novo Nordisk и Abbott Diabetes Care.

Събитието се проведе в продължение на два дни и прегледите се извършиха от д-р Ивайло Богомилов, д-р Десимира Миронова, д-р Цветомир Герганов и д-р Весела Михнева. Кампанията е част от проект на AEGEE-Sofia за здравословен и активен начин на живот, която продължава вече две години.

Подобни кампании е имало и в други градове на България, като за първи път в Бургас беше на разположение и специална апаратура, измерваща различни метаболитни показатели включително и метаболитната възраст.

Според д-р Богомилов, метаболитният синдром и затлъстяването са заболявания, които се превръщат в пандемията на 21 век, а най-вероятно и на идното столетие. Той е обезпокоен от факта, че те вече се срещат все по-често и сред младите хора, дори и при деца. Метаболитният синдром и затлъстяването са рисков фактор за развитието на захарен диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, дегенеративни изменения на ставите…

Прегледите са включвали измерване на кръвната глюкоза, артериалното налягане и съвети за хранене и физическа активност. Необходимите материали за кампанията са осигурени от Ново Нордиск – водеща компания в света за производство на инсулин и медикаменти в областта на диабета.

Novo Nordisk