Защо диабетното стъпало е лесно ранимо и трудно лечимо?


vd 01/04/2019

Около 15% от хората със захарен диабет имат проблеми със стъпалата си – най-често разязвявания (улцерации), които са основна причина за болнично лечение, както и за нетравматични ампутации. Диабетът е отговорен за половината от тези ампутации.

Всяка рана на стъпалото е рискова, особено при хората с дългогодишен диабет, които са и пушачи.

Състояния, които застрашават стъпалата на хората с диабет, са:

– Периферна сензорна невропатия, която води до нарушен усет за болка, натиск, висока температура и други външни увреждащи фактори

– Периферна съдова болест в резултат на която се нарушава кръвоснабдяването с кислород на тъканите

– Деформации на стъпалото, които излагат някои зони на необичайно повишен натиск или търкане

– Анамнеза за предишно разязвяване

– Артроза, тютюнопушене, нарушено зрение, ниска хигиенна култура

Улцерациите на стъпалото обикновено възникват в местата на протъркване или нараняване на кожата, които след това се инфектират или не могат да се възстановят поради нарушено оросяване на тъканите.

Дори малките ранички или протриване на кожата могат да доведат до сериозни усложнения като засягане на дълбоките тъкани на кожата и дори на подлежащите кости.

Хората с диабет са по-склонни към проблеми със стъпалата поради увреждане на периферните нерви и запушване на кръвоносните съдове на краката, което води до намален усет за травмиране и забавено регенериране на увредените тъкани.

Имунната система, особено при неконтролирано висока кръвна глюкоза, може да е с потисната способност да се бори с бактериите и гъбичките, които лесно проникват и виреят в раните на диабетното стъпало.

Хората с диабет, особено по-възрастните, имат и намалена ставна подвижност, както и отслабено зрение, което затруднява огледа на стъпалата. Тези случаи се нуждаят от съдейстивето на околните за оглед, подсушаване на кожата между пръстите и скъсяване на ноктите.

Когато нервите на краката са увредени, редовните грижи за стъпалата, включително от страна на специалисти по подиатрия, са много важни.

Старателно оглежайте стъпалата си всеки ден, включително и между пръстите. Използвайте огледало или увеличително стъкло, за да прегледате места, които не можете да видите директно. Проверявайте вътрешността на обувките си за чужди тела преди да ги обуете. Измивайте краката си всеки ден с мек и хидратиращ сапун и овлажнявайте кожата им с хидратиращ лосион, но не и между пръстите.

Novo Nordisk