Лайънс клуб Видин: Поход срещу диабета


vd 01/04/2019

Целите на втория поход срещу диабета, организиран от Лайънс Клуб Видин, е средствата от дарения да бъдат прибавени към събраните до момента и да послужат за закупуване и внасяне в България на сензори (апликатори) и трансмитри за контрол на кръвната глюкоза, които да се използват основно от деца.

Кампанията е по суша, въздух и вода. Походът е с лодки по Дунав, с автомобили, мотоциклети и колелета и е в продължение на седмица като спира в градове по поречието на Дунав в България и Румъния.

Мартин Петров, Председател на Лайънс клуб – Видин: Походът стартира на 30 март от град Видин, като колоездачите преминаха по два сухопътни маршрута през Северна България, достигайки Силистра и обратно – през румънска територия, до град Видин.

Моторните лодки и каяците се спуснали в българския участък на река Дунав до Русе и обратно – през румънска акватория до Калафат и Видин.

Балонът с топъл въздух е летял всеки удобен момент, когато метеорологичните условия са позволявали, като полети е имало във Видин, Козлодуй, Плевен и Свищов, като над 500 души са имали възможност да преживеят емоцията от такъв полет.

За седем дни регатата измина над 650 км по вода, а сухопътните участници преодоляха над 1000 км. Диабетни патрули бяха разгърнати в 16 български и седем румънски града или общо на 23 точки по трасето. В тези точки патрулите извършиха над 9700 измервания на кръвна захар. Отклонения на нормите бяха намерени при 1827 проби.

Най-добрите модели сензори, последно поколение, за контрол на нивата на кръвната глюкоза, предават информацията от измерванията автоматично към умен (смарт) телефон при всяко замерване на всеки пет минути, чрез специално разработен към сензора трансмитер.

Изпратената информация (с помоща на безплатен софтуер, който се инсталира на телефона) се предава едновременно и към други смарт телефони, което позволява, освен детето и родителите му, и на лекарите да могат да следят промените в нивата на кръвната глюкоза.

В България НЗОК (здравната каса) е отделила средства в бюджета си за покриване на разходите за сензори.

Но финансира само един вид, който работи единствено с един модел на инсулинова помпа, което го прави на практика неизползваем без закупуването на конкретната инсулинова помпа.

Помпите, с които работи сензора, не са одобрени за реимбурсиране от здравната каса. Инсулиновите помпи се продава на свободния пазар в ценови диапазон 7000-10 000 лв., което е непосилно за голяма част от семействата в България.

На практика, въпреки че има одобрен бюджет за плащане на сензори, много малка част от хората с диабет в България ползват тези привилегии поради гореописаните факти.

Стартовият пакет сензори и трансмитер на фирма Декском (Dexcom)* е 153 британски паунда или около 350 лева. В него са включени три сензора с автоматичен апликатор и трансмитер на данни. Всеки сензор е с продължителност на ползване 10 дни. Трансмитерът се подменя на 90 дни.

На месец се ползват по три сензора, като при договор за 12 месеца, трансмитрите са безплатни. Ако се осигурят сензори за всички деца с диабет тип 1, това би изисквало 700 000 лв. месечно!

Проблемът в момента не е в правото, а в парадокса, че касата финансира само одобрени по документи, официално внесени медицински изделия, а производител е склонен да отвори представителство в България само при предварителни писмени гаранции от касата, че ще се поемат разходите на пациентите ползващи технологията.

Веднъж закупени и официално внесени, сензорите ще могат да се ползват не само от деца, но и от възрастни с диабет тип 1 и тип 2.

„Благодарим на нашите партньори от Лайънс клубовете във Видин, Плевен, София, Велико Търново и Русе, на диабетните асоциации, на медицинските специалисти, на спонсорите и на дарителите.

И най-вече, на участниците в похода, отделили време и ресурси за изпълнение на проекта – по груби сметки от януари до самия поход и по време на него бяха вложени над 10 000 часа доброволчески труд,“ посочи Мартин Петров.

Той отчете, че през дните на подготовка и по време на самия преход са били дарени материали, услуги, финансови средства в размер на общо над 50 000 лв., като в тази сума не се включват разходите на общините около организираните концерти. Като резултат имаме чиста генерирана сума от 7620 лв. и материални активи за над 9000 лв.

Подарихме на хиляди хора знания за диабета, всеки имаше възможност да провери нивото на своята кръвна захар и да знае как да се бори срещу пандемията на новото време – диабета. Концертни програми, благодарение на общините, проведохме всяка една вечер от похода в България и Румъния.

Дарихме щастие, усмивки, надежда, родихме незабравими спомени, създадохме спортни постижения, добри приятели. Събудихме чувството за съпричастност, доброта и състрадание, гражданска ангажираност и социално отношение, заяви секретарят на Лайънс клуб – Видин Герго Гергов.

От Лайънс клуб – Видин подчертават, че sms-системата (за дарения) е активна, като всеки, който има желание, може да подкрепи целите на „Поход срещу диабета“, като пусне съобщение с текст DMS DIABET на кратък номер 17 777.

* Системи за постоянно мониториране (наблюдение) на кръвната глюкоза (continuous glucose monitoring – CGM), на всеки пет минути, през цялото денонощие www.dexcom.com/continuous-glucose-monitoring. Не е необходимо убождане на пръстите. Най-новото устройство е Dexcom G6 www.dexcom.com/products

За допълнителна информация:

www.uclh.nhs.uk/OurServices/ServiceA-Z/CYPS/PDIAB/Documents/Dexcom%20G6%20School%20Guide.pdf

Novo Nordisk