Коментар на Клуб Д: Защо не ценим и не използваме уникална придобивка?


vd 01/04/2019

Родителите на деца с диабет обикновено са много активни в исканията си към правителство, институции и обществото, когато става дума за допълнителни придобивки за децата им. И това е напълно правилно.

Буди недоумение ситуацията в детска градина № 124 Бърборино в София. Представяте ли си какъв лукс е три медицински сестри да се грижат за девет деца с диабет? Та подобен персонал няма дори в интензивните отделения на най-големите ни болници!

Всъщност, институциите (и спонсорите на детската градина), както и ръководството й, са си свършили работата (много повече по темата може да намерите в броевете на нашия/ваш вестник Клуб Д от 2013, 2015 и 2016 години, https://spisaniemd.bg/vd-magazine/2013/12/v-barborino-edinstvenata-grupa-za-detsa-s-diabet-v-balgariya).

Има създадени прекрасни условия за малчуганите с диабет, има висококвалифицирани консултанти, условия за спорт и почивка, както и за контрол на заболяването. А няма деца. И то при условие, че в София има битка за записване на деца в детски градини…

Диабетната група в Бърборино все още съществува. Но за да продължи да помага на децата с диабет и техните родители, тя трябва да стане поне два пъти по-голяма. За това могат да помогнат педиатри, детски ендокринолози, както и самото ръководство на градината, която явно има нужда от реклама.

Д-р Диляна Янкова

Главен редактор на Клуб Д

Novo Nordisk