София: Сензори за кръвна глюкоза за най-малките


vd 01/12/2018

Коледеният благотворителен базар в подкрепа на деца с диабет предложи на посетителите на The Mall в София коледни изделия, изработени от децата от целодневна детска градина Светла в Пловдив, техните родители и педагогическия екип, както и картини, рисувани от учениците на 143-то СУ Георги Бенковски в София.

Изделията бяха предадени на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, която е със седалище в Пловдив, но участва в различни събития в цялата страна. Със средствата от базара детската диабетна асоциация ще закупи сензори (които работят без постоянно убождане) за измерване на кръвна глюкоза за деца до 5-годишна възраст с диабет.

Сензори се прикрепват за тялото и се сменят два пъти месечно. Чрез тях родителите следят постоянно нивото на глюкозата (те са част от системата за постоянно глюкозно мониториране) на детето си и знаят как да реагират във всеки момент с храна, инсулин и помощ.

Сензорите са особено полезни при най-малките, защото те не могат да да обяснят добре как се чувстват, което прави управлението на диабета много трудно. Разходите за тези сензори не се покриват от Здравната каса или от Фонда за лечение на деца.

Те дори не се продават в България. Родителите ги поръчват от чужбина. Цената на два сензора, които се използват един месец, е около 240 лв.

За дарения за инициативата на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет: банкова сметка: ДСК ЕАД, IBAN: BG 40STSA93000021653844, BIC: STSABGSF, НАДМХД, Елисавета Котова; основание за плащане: “Повече българчета за България”

Организатор на благотворителния базар под мотото “Повече българчета за България” е радио Витоша.

Novo Nordisk