Националната асоциация на децата и младите хора с диабет: Дейност, посветена на бъдещето01/12/2018

На 14 ноември Националната асоциация на децата и младите хора с диабет отбеляза деня за борба с диабета в детската ендокринология в СБАЛ по детски болести Проф. д-р Иван Митев.

***

Още една прекрасна инициатива в подкрепа на децата и младите хора с диабет: през октомври, по време на тазгодишната Арена на красотата в Интер Експо Център – София, бе организирана благотворителна изложба на картини рисувани от децата от 143 СУ Георги Бенковски, с преподавател Виолин Неделчев.

С набраните от прадажбата на картините средства ще се закупят консумативи за измерване на кръвната глюкоза в детски градини и училища. По време на изложението бяха измерени нивата на кръвната глюкоза на 150 човека и за наша радост завишена стойност имаше само на един. Благодаря на Милена Златкова, на екипа и на хората, които пдкрепиха кампанията ни.

***

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, в партньорство с Националната пациентска организация, организираха през ноември в София среща-дискусия под надслов „Семейство и диабет“. Основна тема на дискусията бе „Стъпки в правилната посока – достъпно ли е здравеопазването за пациентите с диабет в България“.

По време на срещата бе представена дейността на организацията, дискутирани бяха възможностите за решаване на предизвикателствата и проблемите на децата и младите хора с диабет.

В дискусията участваха представители на парламентарната Комисия по здравеопазване, Министерство на здравеопазването, НЗОК, НЕЛК, МТСП, МОН, БАПЗГ, БЛС, ИАЛ, ендокринолози, медицински специалисти, директори и учители от детски градини и училища, деца и родители.

(информацията е от Фейсбук страницата на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет http://www.facebook.com/children.diabetes)

Novo Nordisk