В обувките на един по-различен треньор по футбол


vd 01/10/2018

Разказ от първо лице за предизвикателствата и самочувствието да си единствен треньор по футзал (футбол в зала) за хора с диабет в България:

Казвам се Кирил Илиев и съм треньор на отбора по футзал към Българска асоциация Диабет. В началото на 2013 година, на заседание на Управителен съвет на Асоциацията, ми беше предложено да сформирам и подготвя отбор по футбол. Момчетата трябваше да са на възраст от 18 до 30 години и да бъдат с диабет.

Приех това предизвикателство, тъй като дълги години тренирах футбол в моя роден град. Имах на разположение четири месеца до предстоящото първенство DIAEURO 2013, което се проведе в Задар, Хърватска през месец юни.

За много кратък период намерих момчета от София, Варна, Силистра, Панагюрище. Организирах лагер, на който подбрах младежи, които играят добре футбол. Така, макар и за кратко време, излъчих и първия отбор.

Следваха участия на DIAEURO 2014 в Унгария, DIAEURO 2015 в Клуж, Румъния, DIAEURO 2016 в Босна и Херцеговина, DIAEURO 2017 в Букурещ, Румъния. През 2018 година първенството се проведе в Братислава, Словакия, на което се явиха 19 държави от Европа.

През далечната 2013 година започнах със седем момчета, а сега отборът има 20 играчи. През 2019 на 18 години стават още четирима младежи, които смятам да поканя за предстоящото първенство DIAEURO 2019.

Прави впечатление, че всяка година се увеличават държавите, които участват на това първенство, а това означава нови запознанства, истинска общност за взаимопомощ и доверие между младите хора с диабет, училище за правилен контрол на нивата на кръвната глюкоза при активен начин на живот и спорт.

В изминалите пет години успях да привлека в отбора младежи от цялата страна. Едни от тях напуснаха отбора, за да учат в чужбина, други отидоха да работят зад граница, но всички останаха приятели завинаги. Но всички остават за цял живот “една и съща кръвна група”.

Искам да изкажа моята благодарност на председателя на Българска асоциация Диабет Майя Викторова, която е съпричастна още от самото начало на този проект и помага за неговото реализиране, на д-р Рени Колева, която се грижи безрезервно за здравословното състояние на отбора и разбира се – на Управителния съвет на Асоциацията, който ми гласува доверие да ръководя отбора за мащабния и уникален проект DIAEURO.

Целите на DIAEURO са: популяризиране на здравословния начин на живот; привличане на млади диабетици към активно участие в инициативите на диабетната общност; превенция на усложненията от диабета, информираност на обществото за заболяването диабет и разпространяване на добри практики за управление на диабета.

Novo Nordisk