София: Безплатен скрининг в Bulgaria Mall и Военномедицинска академия


vd 01/10/2018

За поредна година Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) – София и Bulgaria Mall се включиха в отбелязването на Световния ден за борба с диабета. В Bulgaria Mall се проведе безплатна скринингова кампания.

Студенти от Медицински университет – София и Софийски университет измерваха на нивата на кръвната глюкоза, артериалното налягане и индекс на телесна маса (BMI) на посетителите на мола.

Освен това на изследваните участници бе предоставена информация за рисковите фактори за развитие на диабет, както и тяхното предразположение към него на базата на установените след измерванията резултати.

Също традиционно, Военномедицинска академия организира безплатен скрининг по повод на Световния ден за борба с диабета. Над 600 души провериха безплатно стойностите на своята кръвна глюкоза и холестерол в рамките на кампанията за безплатни прегледи, организирана от специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната.

Това е поредната инициатива на ендокринолозите от ВМА с цел превенция и ранно откриване на социално значимото заболяване.

Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвратят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве, категорична е проф д-р Ивона Даскалова, ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, председател на Българската диабетна асоциация и национален консултант по ендокринология.

Борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не трябва да се допуска децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си. Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат, призова проф. Даскалова.

Novo Nordisk