Костенец: “Заедно можем да постигнем повече”


vd 01/10/2018

Вече 13 години сдружение “Диабет – Здравец” в град Костенец работи активно. В сдружението членуват 70 човека, всичките обединени под девизите “Заедно можем да постигнем повече” и “Аз не съм сам”.

Вече 13 години отбелязваме най-тържествено 14 ноември – Световният ден за борба с диабета. За пореден път събитието беше подкрепено от Общинските съветници и кмета на община Костенец – сдружението ни не би могло да съществува без тяхната помощ и съпричастност, без тяхната подадена ръка.

Дай Боже, всекиму такъв кмет и такава общинска власт. Благодаря ви, че стоплихте сърцата на всички наши членове и техните семейства!

Съвместно с нашата ендокриноложка и нашите лични лекари, ние всички се борим за добрата информираност и добрия контрол на диабета. Заедно с нас е и Българска асоциация диабет (БАД), от които получаваме оптимизъм, всеотдайност и съпричастност към болката.

Животът е такъв, какъвто ние си го направим. Балансът между доброто и злото, здравето и болестта, познанието и невежеството, светлината и мрака в отделния човек и в обществото се гради, чрез свободата на мисълта, информацията и словото.

Нашето сдружение е мощен и авторитетен глас пред обществото – ние лобираме за намаляване на предразсъдъците, невежеството и влошеното качество на живот. Обединени всички, въпреки тежките моменти, в името на най-ценното човешко благо – живота! Всеки месец се събираме, имаме здравни беседи, организираме екскурзии.

Сините балонни, пуснати в небето над град Костенец, по повод 14 ноември, ще се помнят дълго от всички наши членове, техните семейства и обществеността на града – това беше видимият момент на Световния ден за борба с диабета в Костенец.

Завършвам с цитат от стихотворение за диабета – автор г-жа Димова – бивша председателка и основателка на Диабетното сдружение: “Всички по съдба сме братя и сестри и в болка и в радост не сме сами; В дружеството си решаваме, как живота си да продължаваме – търсим помощта човешка, тачим лекарската дума тежка.”

Виолета Кутрина

Председател на “Диабет – Здравец” – Костенец

Novo Nordisk