Информационна кампания за сърдечносъдовия риск при хора с диабет тип 2


vd 01/10/2018

Национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) стартира през октомври.

Инициативата под надслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” се организира от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България съвместно с Българското дружество по ендокринология.

Кампанията се провежда за втора поредна година като целта й е да информира обществеността за риска за развитие на сърдечносъдово заболяване при хората със ЗДТ2, както и за връзката между двете честосрещани заболявания.

Първият етап от инициативата е безплатни изследвания за гликиран хемоглобин (HbA1c) на пациенти, диагностицирани със ЗДТ2, с мобилна лаборатория в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Плевен…

Нивото на гликирания хемоглобин (HbA1c) показва среднодневните нива на кръвната захар за последните три месеца. Изследването на гликирания хемоглобин е „златен стандарт” за оценка на гликемичния контрол при хора със захарен диабет. За измерване на нивата му не се изисква специална подготовка от страна на пациента и може да се извършва по всяко време на деня.

Ако ЗДТ2 бъде открит навреме и правилно контролиран, вероятността за допълнителни усложнения и характерните тежки съпътстващи заболявания може да бъде намалена.

Правилното хранене, умерената редовна физическа активност и изборът на подходяща терапия са от основна важност за предотвратяване или забавяне на появата на сърдечносъдови усложнения.

Пациентите със ЗДТ2 трябва да знаят, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на тяхната кръвна глюкоза, но и от развитието на сърдечносъдови заболявания.

Освен безплатните изследвания на гликиран хемоглобин, за хора със ЗДТ2, се предвижда и излъчване на информация в ефира на национални радиостанции, разпространение на образователни материали сред пациентите в над 50 диагностично-консултативни центрове в София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив.

В допълнение, ще бъдат разпространени образователни листовки и плакати в пощенските станции в страната и ще бъде предоставена информация относно сърдечносъдовия риск при пациенти със ЗДТ2 чрез метробордове и излъчване на видеоклипове на екраните, разположени на ключовите станции на метрото в столицата.

Захарният диабет тип 2 (ЗДТ2) самостоятелно е съществен рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания – два до три пъти по-голяма вероятност, в сравнение с хората без диабет. В допълнение, традиционни сърдечносъдови рискови фактори са наличието на артериална хипертония, затлъстяване, тютюнопушене.

Диабетиците са и два до четири пъти по-чести жертви на сърдечносъдовите заболявания отколкото останалото население – тези заболявания отнемат живота на двама от всеки трима души със ЗДТ2.

Диабетът повишава с 2.5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия…

Novo Nordisk