Стотици хора се изследваха безплатно във ВМА за диабет


vd 01/04/2018

Над 400 души се възползваха от кампанията „Отново заедно срещу диабета”, организирана през март от ВМА с цел превенция на социално значимото заболяване.

Те се възползваха от безплатните консултации със специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, като имаха възможност да проверят стойностите на кръвната си глюкоза и холестерол. Някои от тях бяха диагностицирани със завишени стойности и насочени за последващо лечение.

Кампанията, подкрепена от датската фармацевтична компания Ново Нордиск, е насочена към хора, които не предполагат, че имат захарен диабет.

„Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвратят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве“, според проф. д-р Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и председател на Българската диабетна асоциация.

Ефективното лечение на диабета, може да намали усложненията на заболяването с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната глюкоза.

Novo Nordisk