Руски диабетици – чужди агенти…


vd 01/04/2018

Дейността на Саратовската (в югозападна Русия) диабетна организация е парализирана от почти половин година. Неправителствената организация е подсъдима след донос на студента от Саратовския медицински университет Никита Смирнов, който „прочел в Интернет, че организацията съществува благодарение на финансиране от чужди фирми“.

Смирнов, координатор на студентския щаб за подкрепа на предизборната кампания на президента Путин, счел „за свой граждански дълг да подаде сигнала“ (по-късно той оттегля жалбата си, но прокуратурата вече се е задействала).

Диабетната организация попада под ударите на руски закон, налагащ строг контрол и санкции на неправителствени организации, които получават финансова помощ от чужбина.

Диабетната организация е създадена от края на осемдесетте години с участието на лекари от Саратовския медицински университет. Най-активните години на организацията са 2008-2012, когато в Саратов просто не се е намирал инсулин.

Проблемът не е решен и до днес – често възрастни диабетици не получават своя инсулин или той произволно се заменя с друг. Диабетната организация е посредник, който помага на диабетиците да си заемат инсулин или да намерят чрез познати животоспасяващия хормон. В момента, организацията е спряла тази дейност…

Историята има още един „герой“ – докторът на историческите науки, професорът в Саратовския юридически факултет Иван Коновалов, който в своята „експертна оценка“ за дейността на диабетната организация заявява, че тя има политическа дейност, подкрепена от финансиране от чуждестранни фирми.

Всъщност, диабетната организация в Саратов получава средства от руските представителства на чужди фармацевтични фирми за организирането на конференции, посветени на диабета и диабетни спартакиади.

Според проф. Коновалов, диабетната организация „дава на чуждите фирми информация за болните точки на региона, особено в сферата на медицинските грижи, което може да се използва за създаване на протестни настроения в региона“

Екатерина Рогаткина от управителния съвет на диабетното сдружение разказва пред вестник „Новая газета“, че са били проверявани през август 2017, но за акцията на прокуратурата се е разчуло едва през ноември, когато е образувано административното дело. Прокуратурата не е предоставила нито устно, нито писмено материалите по делото на сдружението на диабетиците.

В мотивите на прокуратурата пише, че организацията „създава предпоставки за дискредитиране на властта“, съобщава „Новая газета“. Сдружението на диабетиците е заплашено с глоба от 500 000 рубли (7200 евро).

Novo Nordisk