Кучета – детектори на хипогликемия01/04/2018

В България вече „работи“ първото куче-помощник на дете с диабет. Щом усети предстояща хипо- или хипергликемична криза, лабрадорът Нобел побутва 7-годишната Катерина, след което сигнализира и родителите. Нобел е обучаван от инструктора Явор Крумов от фондация “Очи на четири лапи”.

„От края на юни (2017) четириногият приятел и неуморен помощник живее в дома на семейството и има около 90% успеваемост да улавя рязките спадове на кръвната глюкоза. Това означава, че в 9 от 10 случая на хипогликемия Нобел предупреждава. Което увеличава времето за реакция на родителите,” разказва пред в. „Марица” председателят на “Очи на четири лапи” Албена Алексиева.

Лабрадорът е усетил преди самото момиченце и е сигнализирал, че нивото на кръвната глюкоза се е понижило прекомерно, родителите са дали глюкагонова инжекция или бонбон и са предотвратили опасността от хипогликемична кома – най-страшната част от неовладяната хипогликемия.

Според Алексиева най-опасно е, когато нивото на кръвната глюкоза спадне под нормата по време на сън. Възможно е да се стигне до загуба на съзнание, гърчове, сърдечна аритмия и дори до внезапна смърт в леглото.

Животните обаче реагират, докато не събудят болния. А при дете с диабет кучето събужда и родителите му. „Диабетът се превръща в огромен социален проблем. Затова и интересът към кучета асистенти е много голям,” посочи Алексиева.

Фондация „Очи на 4 лапи“ и сдружение „Диабет и предиабет“ започнаха в началото на 2015 година проект по обучение на кучета в България, които да бъдат детектори на първите симптоми на хипогликемия при диабетици, като идеята бе на Галина Стаменова, майка на дете с диабет. По-късно към проекта се присъедини и Национална асоциация на децата и младежите с диабет.

Подобни курсове за обучение на кучета-помощници на хора с диабет има в САЩ, Великобритания, Италия и много други държави.

Фондация “Очи на четири лапи” започва разработка на собствена методика за обучение на кучета, които да реагират на симптоми, предшестващи хипогликемична криза. Все още не е напълно изяснено дали кучетата реагират на миризмата на конкретно вещество (отделянето на пот в резултат на стреса и изсипването на адреналин) или на несъзнателната реакция на тревожност, раздразнителност или паника на самия диабетик. Добре известно е, че кучетата „надушват“ страха на околните.

Както кучетата асистенти на хора с двигателни увреждания и водачите на незрящи, и помощниците на диабетици трябва да бъдат отгледани от приемно семейство до навършването на една година, преди да получат специално обучение.

„По този начин животното се социализира. И доколкото ще е непрекъснато до съответния човек, ще го придружава на работа, училище, гости, почивка, трябва да е с безупречно поведение и навици”, разказа председателят на фондацията.

Според нея, служебните кучета за хора с увреждания са много повече от домашни любимци и хората не трябва да забравят това. Няма значение дали кучето е водач на слепец, асистент на човек с двигателно увреждане или с диабет.

Това куче има задача, която в много случаи е животоспасяваща или улесняваща всекидневието и независимостта на човека с увреждане. Важно е хората да си дават сметка, че това не е глезотия, а потребност.

Уменията на тези обучени кучета са изключително важни и полезни. Не се страхувайте, не им забранявайте достъп до обществени места. Не им пречете да бъдат до стопаните си непрекъснато. Защото хората с увреждания, ползващи такива кучета, наистина имат нужда от тях.

За допълнителна информация и контакти с фондация “Очи на четири лапи”: имейл e4p@abv.bg, телефон 02/824 38 45, http://e4p-bg.com