„Бременност с диабет – мисия възможна“


vd 01/04/2018

Бременност с диабет е напълно възможна успешна мисия в днешно време, бе основният извод от дискусията в София на 24 март, организирана от доброволци от Българска асоциация Диабет (БАД). Повод за събитието беше първият по рода си филм, посветен на темата „Бременност с диабет – мисия възможна“. В него се разглеждат аспекти от подготовка преди забременяването, нейното проследяване, психологическа помощ и подкрепа, следродилен период.

Събитието беше второто от поредицата „Живот с диабет – среща с експерта“ и представи филма с интервюта на водещи български медицински специалисти от различни области по проекта на БАД за повишаване на информираността на жени с диабет за условията за постигане на оптимално майчино и детско здраве при бременност в условията на диабет.

На база на проведено през 2017 година от БАД проучване сред млади жени с диабет, бяха разработени въпроси, покриващи най-важните теми за всяка жена в репродуктивна възраст, желаеща успешно да стане майка на здраво дете:

– Подготовка и плануване на бременността

– Рискове при една бременност с диабет

– Диабетни усложнения

– Диабет през бременността – качествен контрол

– Хранене, физическа активност, психологични консултации

– Работа, раждане, социален живот

– След раждането на бебето, кърмене

– Психологическо здраве и емоционална устойчивост

Отговорите бяха получени в интервюта с медицински и здравни специалисти за дефиниране на минималните стандартни изисквания и основни препоръки.

След прожекцията на филма се проведе неформална дискусия, в която младите жени зададоха важни за тях въпроси на участниците във филма – проф. д-р Мая Константинова – детски ендокринолог, преподавател в МУ – София, проф. д-р Силви Георгиев – ръководител катедра Анестезиология и интензивни грижи в МУ – София и началник на същата клиника в „Майчин дом“, д-р Мария Атанасова – акушер-гинеколог, специалист по проследяване на бременност на жени с диабет в отделение Фетална медицина в Майчин дом и болница Токуда, Силва Милчева – клиничен психолог.

Специален гост на събитието беше Сандра Ролих (на долната снимка вляво) от Хърватия – член на борда на Международната диабетна федерация – Европейски регион, и директор продажби на медийна компания в Загреб, която поговори „по женски“ с участничките в срещата.

За края на събитието организаторите бяха запазили приятна изненада – томбола с награди – вдъхновяващи книги. Всички получиха и издадената от БАД брошура по темата с ценни съвети за бъдещите майки. Брошурата се разпространява от структурите на асоциацията и с помощта на студенти от АСМБ (Асоциация на студентите медици в България).

В интервю за Националната телевизия Ролих, която е с диабет тип 1 вече 13 години, определи диабетът като състояние, а не като заболяване или усложнение. Тя е преодоляла стреса от тази диагноза, която е променила живота й, но не е била пречка да постигне редица важни неща – родила е две здрави момчета (двете си бременности тя определя като най-щастливите периоди в живота си), следвала е икономика и финанси, завършила е курс за шкипер на яхта, скачала е с парашут, карала е самолет, направила си е лазерна операция на очите…

„Усетих необходимостта от споделяне на опита ми с диабет с други хора, които живеят с него, за да говоря за възможности, а не за увреждания; за мотивация, а не усложнения; за оценка и удовлетвореност от живота с диабет в сравнение с отчаянието и депресията, които мнозина изпитват“, споделя Ролих, която е член и на ръководството на Хърватската диабетна асоциация.

За Сандра Ролих да имаш бебе е чудо, но бременността с диабет тип 1 е високорискова и затова предварителното планиране е важно, а добрият контрол на нивата на кръвната глюкоза е ключов за безопасната бременност. Подготовката включва кръвно-глюкозен профил през три седмици (измерване на кръвната глюкоза на всеки два часа в денонощието), както и два-три приема в болница за обстойни прегледи.

По време на бременността си Сандра е измервала кръвната си глюкоза 6-10 пъти дневно и е променяла дозите на инсулина в зависимост от отчетените резултати. Въпреки това, и при двете си бременности тя е родила 2-3 седмици преди термин, като бебетата са били малко по-големи за възрастта си, което най-вероятно се дължи на вътреутробното им развитие в условия на хипергликемия.

Дейната млада жена е работила почти до раждането на децата си, но не е пропускала да прави редовно упражнения и дълги разходки.

Децата й са запознати подробно с диабета (въпреки че и двамата имат нормална обмяна на веществата), знаят как се измерва кръвна глюкоза, как се правят инсулинови инжекции, какви са признаците на хипогликемията.

Сладкото не им е забранено, но мама Сандра се опитва да възпита навици за консумация на повече здравословни храни – плодове, зеленчуци и ядки, вместо шоколади и сладкиши.

Не бива да се подценява фактът, че децата копират, това, което правят околните. Поради това, у дома, те се включват с лекота в правенето на плодова салата, но с връстниците си с още по-голяма лекота „минават“ на шоколад, без родителите им да знаят затова.