Заедно можем да постигнем повече за всички хора с диабет в България


vd 01/12/2017

Тази година Българска асоциация Диабет (БАД) подкрепи провеждането на инициативи на местно ниво, организирани от регионалните центрове за сдруженията на БАД по места за отбелязване на 14 ноември. В Монтана, Плевен, Смолян, Видин, Варна, Силистра и София се проведоха лекционни семинари и чествания за месеца за борба с диабета с цел повишаване на информираността и за привличане на вниманието на обществеността и институциите към сериозната заплаха на диабетната пандемия.

Данните от последното ОСМО издание на Диабетен атлас на Международната диабетна федерация са алармиращи: 1 на всеки 11 жители на планетата живее с диабет, като 1 на всеки 10 е с диабет тип 2, чието развитие може да бъде избегнато или поне отложено посредством промяна в нездравословния начин на живот.

Поради голямата си разпространеност, включително и сред по-млади хора, диабет тип 2 се счита едно от най-големите предизвикателства на съвремието, застращаващо устойчивото развитие на човечеството. Необходими са спешни действия и обединени усилия на институциите, медицинските специалисти и обществото за справяне с тази заплаха.

Нека усилията за напредък и иновации в грижите за хората с диабет не бъдат в общественото внимание само през ноември, както диабетът не е състояние за един месец, а за цял живот.

Сините балони в небето над Плевен и Хепънингът по повод 14 ноември по инициатива на плевенското Сдружение „Диабет” на БАД с председател Даниела Илиева и под патронажа на председателя на Общинския съвет Мартин Митев ще се помнят дълго от събраните над 100 диабетици и техни близки и приятели не само от Плевен, но и от градовете Велико Търново, Левски, Долна Митрополия и Искър, както и от селата Крушовица и Малчика.

За пореден път събитието беше под патронажа на председателя на Общинския съвет Мартин Митев и със съдействието на Общината. Благотворително в проявата се включиха актьорът Веселин Плачков, който бе водещ, музикантите от рокгрупите „Криминале“ и „Искри“ и изпълнителите Фаня Апостолова и Илиян Якимов от Общоградското средношколско общежитие. Проявата започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Иван от храм „Св. Троица“.

Хепънингът за Световния ден за борба с диабета в Плевен завърши с пускане на сини балони на централния площад „Възраждане“ и направен кръг от участниците със сини шалчета, символизиращи съпричастност към проблемите на хората с това метаболитно нарушение.

Профилактиката има ключово значение, бе мотото на “отворените врати”. Те се проведоха на 9, 10 и 13 ноември за шести пореден път в Клиника по ендокринология към УМБАЛ Георги Странски – Плевен, по инициатива на ръководството на клиниката с началник доц. д-р Катя Тодорова и УС на Сдружение Диабет – Плевен.

По предоставен списък от сдружението, на 32-ма негови членове на инсулинова терапия бе изследван гликиран хемоглобин, като при 70% от тях бе установен лош гликемичен контрол. Това е най-лошият резултат в сравнение от предходните пет години, заяви доц. Тодорова пред участниците в Хепънинга на 14 ноември.

Novo Nordisk