Тополовград: Труден достъп до ендокринолог


vd 01/12/2017

Събитието, посветено на Световния ден на диабета, се проведе при отлична организация. Сред почетните гости бяха заместник кметът на общината Маргарита Георгиева, председателят на Общинския съвет Васил Сяров, Керанка Кукучева – председател на клуба на пенсионера, Красимира Ятакчиева – началник отдел “Хуманитарни и социални дейности” в общината, почетният гражданин Иван Кукучев и други съпричастни хора.

Заместник кметът връчи грамота на председателя на сдружението Руска Ирибаджакова за нейната всеотдайност, за изключителния й принос за работата на сдружението.

Ирибаджакова сподели: „На всеки член на Дружеството на диабетиците в община Тополовград е ясно, че контролът и лечението на захарния диабет са крайно необходими, за да може човек да води нормален и пълноценен начин на живот, да се чувства бодър и работоспособен и да се предпази от развитието на усложнения.

Съзнаваме, че с течение на времето лошо контролираният диабет уврежда очите, бъбреците, сърцето, намалява оросяването и чувствителността на краката. Поддържането на нивата на кръвната глкоза в нормални стойности или близко до тях намалява възможността за появата и развитието на тези усложнения.

Важно за нас, диабетиците, е следенето на нивата на кръвната глюкоза сутрин на гладно, 12 часа след нощното хранене и два часа след другите хранения през деня, а също и проверката на гликирания хемоглобин, който ще ни покаже резултата за изминалите 2-3 месеца.

Много от членовете на дружеството, макар и да искат, не могат да изпълнят тези важни за живота ни условия и препоръки – защото в болницата ни липсва ендокринолог. Такъв специалист е много уважаваната от всички ни д-р Станимира Петкова от болницата в Харманли, която ни посещава веднъж месечно.

В община Тополовград има 400-500 диабетици – д-р Петканова е претрупана. Тук не може да не се отчетат способността, знанията и уменията й като специалист. Малко лекари имат нейните знания, търпение й точно определяне на лечението и медикаментите за него. Преценките є за смяната на едни лекарства с други са точни.

В дружеството, освен диабетиците на града, са включени и други членове от седем села. Там положението е още по-тревожно. Повечето от членовете са възрастни хора с тежки сърдечни проблеми, болни бъбреци, отстранени крайници. Много от тях не идват на прегледи или не могат да научат за датата на посещение на д-р Петкова“.

Молбата на Дружеството към ръководството на община Тополовград е: Веднъж седмично или най-малко два пъти в месеца да осигури ендокринолог в болницата за преглед и консултации с цел поддържане на нормални нива на кръвната глюкоза и съответно нормален живот за всеки диабетик. Необходимо е и обучение на диабетиците за работа с глюкомерите и инсулиновите писалки, както и за правилното им поведение с цел превенция на усложненията на заболяването. Наличието на ендокринолог е важно и за ранно откриване на усложненията и своевременни мерки за тяхното лечение.

С флашмоб пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев” шуменци казаха „не” на диабета.

„Този ден ние искаме да го подарим на така наречените здрави хора днес, защото всеки десети човек на планетата живее с диабет. Това означава, че ако не съм аз, ако не сте вие, е някой от вашето семейство, някой от вашите приятели,“ обясни Иванка Стоянова от Национално сдружение „Инсулинови помпи”.

„Всички трябва да обръщаме голямо внимание на храненето и профилактиката”, каза зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова, която пожела на всички много здраве, но и ги призова да се грижат за него.

Във флашмоба се включиха клуба „Устни хармоники” към Обединен детски комплекс и китарният ансамбъл от Средно училище „Сава Доброплодни”. Демонстрации на техники от бойните изкуства направиха състезателите по карате към ученическата спортна школа и техните треньори от клуб „Киокушин“ – Шумен. Ученици от класа по изобразително изкуство на Мариана Петкова към Средно училище „Сава Доброплодни“ подредиха арт инсталация, а студенти от филиала към Медицинския университет – Варна правиха безплатни измервания на нивата на кръвната глюкоза.

Безплатни измервания на кръвната глюкоза в мобилна лаборатория от Австрия се проведоха и на 21 и 22 ноември в Шумен.

Novo Nordisk