Стотици пациенти се изследваха безплатно на 14 ноември във ВМА


vd 01/12/2017

Над 500 столичани се възползваха от възможността да извършат безплатно измерване на кръвната си глюкоза във Военномедицинска академия в Световния ден за борба със захарния диабет тази година.

Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА установиха наличие на заболяването при 20 от всички изследвали се в рамките на еднодневната кампания. Тези пациенти получиха препоръки за промяна в начина на живот и последващо лечение.

Кампанията е насочена именно към хората, които не предполагат, че имат захарен диабет (над 90% от тези случаи са с диабет тип 2).

“Борбата с диабет тип 2 започва още от детска възраст, затова не трябва да се допуска децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си. Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве като пораснат”, призова проф. д-р Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и председател на Българската диабетна асоциация.