Стара Загора: Помощ от община и спонсори


vd 01/12/2017

Стара Загора обединява усилия в грижата за болните от диабет съвместно с медицински факултет при Тракийски университет и „Контур Глобал Марица Изток 3“. Стара Загора е една от най-засегнатите от диабета общини в страната, като според данни, предоставени от Здравната каса, близо 50 000 души са диагностицирани със захарен диабет в региона.

Сдружение „Диабет“ в община Стара Загора е основано преди 27 години като обединение на медицински специалисти и болни от диабет и по настоящем в него членуват над 250 души от цялата община на възраст между 60 и 80 години.

Съвместно с преподаватели и студенти от специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ при Медицински факултет на Тракийски университет и с помощта на уредите за упражнения, дарени от „Контур Глобал Марица Изток 3“, вече се реализира съвместен проект за рехабилитация сред членовете на сдружението, подбирани по възраст, тип диабет и двигателни възможности.

Всичко това се случва в изцяло обновения със съдействието на Община Стара Загора клуб на сдружението. Целта е осигуряване на активен двигателен режим на възрастните хора с диабет в обществено-социалния рехабилитационен център на сдружението, подобряване на храненето чрез разработване и популяризиране на нови схеми за здравословно хранене и ранна диагностика на диабета чрез контакт с рисковите групи съвместно с общопрактикуващите лекари и останалите специалисти.

Пенка Ялъмова, председател на Сдружение „Диабет“: „Бих искала да изразя от името на всички наши членове специални благодарности и признателност към нашите съмишленици и спомоществователи. От началото на 2016 г., благодарение на Община Стара Загора, помещението, което от началото на съществуването на сдружението ни е предоставено безвъзмездно като клуб, вече е изцяло обновен социално-рехабилитационен център.

Не по-малко значим е и приносът на нашите партньори от „Контур Глобал Марица Изток 3“ – през 2016 и 2017 компанията оборудва центъра на сдружението – велоергометър, терапевтично легло, климатична система, терапевтични топки и кантар-анализатор за телесна маса са само част от уредите, които ни предоставиха.

Безценна е и помощта на преподавателите и студентите от Тракийския университет, с чиято помощ осигуряваме практическата дейност по рехабилитация за нашите членове. Това е отличен пример как местната власт, бизнесът и образователните институции могат да работят заедно по наболели обществено значими проблеми в помощ на неправителствения сектор.

В МБАЛ МК “Св. Иван Рилски” клон Стара Загора, по повод на Световния ден за борба с диабета, се проведе лекция за пациентите със захарен диабет, лекувани в болницата, и техните близки, посветена на грижите за краката. Проявата е част от инициативите в месеца за борба с диабета. Лекцията беше изнесена от д-р Даниела Колева, специалист ендокринолог в болницата. Разискваха се темите за усложненията на захарния диабет – остри и хронични и специално за диабетната полиневропатия.

На пациентите бяха дадени практически съвети как болните с диабет трябва да се грижат за краката си, както и бяха разяснени схемите за дългосрочно лечение на пациенти с диабетна невропатия. В края на лекцията пациентите получиха информационни материали и принадлежности за грижа за краката, осигурени от “Вьорваг Фарма”.

Сдружението на диабетиците в Етрополе „Вяра и диабет” организира по повод на Световния ден за борба с диабета тържествено събитие в ресторанта на комплекс „Етрополия” за 160 диабетика от Общината.

В отбелязването на международния празник се включиха заместник-кметовете на Община Етрополе Росица Христова и Стефан Борисов. В знак на уважение и признателност към възрастните хора, общината им подари празничен обяд.

В развлекателната програма взеха участие местните състави: ТА „Балканска Младост” и мажоретен състав на СУ „Христо Ясенов” – Етрополе, благодарение на които бе създадена истинска празнична атмосфера.

Събитието продължи с много песни, танци и весело настроение, като всички празнуващи доказаха, че доброто настроение е сред най-ефикасните лекарства, оставили на заден план всекидневните грижи и трудностите на болестта.

Университетската клиника по ендокринология в Плевен организира Ден на отворени врати по повод на Световния ден за борба с диабета. Началникът на клиниката доц. д-р Катя Тодорова посочи, че денят ще премине под мотото “Профилактиката има ключово значение”.

Доц. Тодорова подчерта, че последните години има невероятен подем в развитието на иновативните технологии, но изключително важна е и ангажираността на пациентите към процеса на лечението.

Поводът за този коментар са резултатите от изследванията, проведени в клиниката, по повод на 14 ноември, които са показали, че 70% от пациентите имат лош метаболитен контрол. Това е най-лошият резултат в сравнение в предходните пет години, обобщи доц. Тодорова.

Специалистите от клиниката са дали препоръки на изследваните хора да потърсят помощ при висококвалифицирани специалисти и здравни заведения.

Novo Nordisk