Смолян: Подаръци и обучение


vd 01/12/2017

С подаръци за пациентите в МБАЛ Смолян бе отбелязан Световният ден за борба с диабета. Всички лекуващи се в ендокринологичното отделение получиха комплекти, включващи черен (с високо съдържание на какао) шоколад и витамини.

Инициативата е на ръководството на смолянската болница и отделението, а кампанията, свързана с коварното заболяване, бе открита с кръгла маса с участието на представители на българския офис на фармацевтичната компания MSD, лекари и медицински сестри на тема: „Лечение и диагностика на захарен диабет тип 2“.

В отделението бяха поставени и две информационни табла, с обучителни материали. В аптеките в града, на регистратурата на болницата и в бензиностанция „Еко“, която е партньор на Българския лекарски съюз, са разпространени тестове на Световната здравна организация, с чиято помощ всеки може да определи дали е застрашен от захарен диабет.

„Основната цел на тези кампании е не да се обхващат хора, които вече са диагностицирани с диабет, а тези около 40%, които не знаят, че са болни и по една или друга причина откриват заболяването си късно. Целта е превенцията, профилактиката и ранното откриване,“ коментира д-р Емилия Апостолова – зам.-директор на МБАЛ – Смолян и началник на Ендокринологично отделение.

От няколко години в отделението функционира Център за обучение на пациентите. Диабетните медицински сестри са преминали през специално обучение и работят в тясна връзка с пациентите. Всички, които постъпват на лечение в отделението, преминават и през този център.

По данни на българското дружество по ендокринология, в Смолянска област болните от диабет са 6080 души, както и 22 деца.

Novo Nordisk