Синият кръг на надеждата


vd 01/12/2017

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет организира по повод на Световния ден за борба с диабета в храм „Свети Седмочисленици“ в София тържествен молебен за здраве. Всички участници в молебена се включиха в образуване на син кръг – световен символ на борбата със заболяването.

Организирана бе и среща с водещи ендокринолози, които представиха последни данни от проучвания и новости в лечението на диабета.

Футболен клуб Левски и асоциацията “Докосни дъгата“ заснеха видеоклип в подкрепа на сънародниците с диабет. В него участват юношите на клуба и капитанът на мъжкия отбор Божидар Митрев.

ПФК ЛЕВСКИ и асоциация “Докосни дъгата” с учредител д-р Денислава Ангелова вече година работят заедно по програма за приобщаване на деца, болни от диабет. Целта на инициативата е отправяне на послание към обществото, че тези деца са равнопоставени на всички останали и трябва да имат равен достъп до възможността да спортуват.

На националния диабетен лагер “Докосни дъгата”, провел се през лятото, спортният директор на 26-кратните шампиони Даниел Боримиров и треньорът на формацията до 19 години Йордан Петков проведоха тренировка с малчуганите, след което двама от тях получиха шанс да тренират в школата на “сините”. Отборът предоставя и безплатни билети за домакинствата си за деца с диабет на различна възраст.

„Както “Докосни дъгата” и Левски помагат на тези деца, така се обръщам към всички да бъдем по-добри и да им помогнем да сбъднат мечтите си и да растат щастливи,” сподели Митрев в специалното видео послание, на което той и талантите на Левски образуват диабетен кръг на надеждата по повод 14 ноември.

На 14 ноември, крепостта “Царевец” във Велико Търново бе осветена в синьо в знак на подкрепа на болните от най-масовото заболяване на 21 век. Инициативата е на Община Велико Търново, Българска асоциация Диабет и Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”.

Синият цвят и синият кръг на надеждата са приети за лого на Световния ден за борба с диабета. По този повод, в синьо грейна и Националният стадион „Васил Левски“.

Ученици от цяла България се събраха в Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново по повод на Световния ден за борба с диабета. Училището даде начало на нова благотворителна кампания в старопрестолния град, която е в подкрепа на деца, диагностицирани със заболяването. Първата кауза е осигуряването на инсулинова помпа за малкия Божидар от Русе, който е само на година и два месеца.

Инициативата е на Асоциация „Докосни дъгата“ с председател Денислава Ангелова, както и на дванадесетокласника от СГИ Тихомир Петров. Тя бе подкрепена от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, от Футболен клуб „Левски“, Спортна академия „Ивелин Попов“, Българската федерация „Шотокан карате – До“, Карате клуб „ИПОН“ и др.

Директорката на гимназията Виолета Йосифова обяви, че през следващите два месеца в училището ще бъдат събрани средства в подкрепа на малчугани и ученици със заболяването. Това ще бъде каузата и на коледния бал. На финала на събитието всички пуснаха във въздуха балони със син цвят като знак за свободата на хората с диабет.

За трета поредна година на 14 ноември, в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства”, Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново и филиалът на Медицински университет – Варна във Велико Търново организираха „Клиника на открито”.

Целта на проявата е чрез профилактично направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и рисково сексуално поведение. Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести (сърдечносъдови, белодробни, диабет, затлъстяване) и на Световния ден за борба с диабета.

През импровизираните кабинети, в парк „Марно поле” преминаха 247 души на възраст от 25 до 79 години. В „Кабинета за профилактика на диабета” 93 граждани изследваха нивата на своята кръвна глюкоза. Отклонения от референтните стойности имаше при 19 души, като от тях 7 са с установен диабет. Разпространени баха и 13 заглавия на здравна тематика.

Сдружението на диабетиците в Сливен организира от 13 до 17 ноември различни събития под мотото „Диабет – утре може да си ти“. През цялата седмица бяха дни на отворени врати на центъра на сдружението в ДЦК-2, кабинет номер74-Б. На 14 ноември се проведе и среща-семинар с членове на сдружението.

Novo Nordisk